10. jul 2024 16:21

Batut: U Srbiji registrovan 181 slučaj morbila zaključno sa 7. julom 2024. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Batut: U Srbiji registrovan 181 slučaj morbila zaključno sa 7. julom 2024. godine

Foto: Shutterstock.com/OneSideProFoto, ilustracija

BEOGRAD  - U Srbiji je ukupno registrovan 181 slučaj malih boginja (morbili) zaključno sa 7. julom 2024. godine, saopštio je danas na svom sajtu Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut".

U periodu od 1. 7. do 7. 7. ove godine, registrovan je 31 slučaj morbila i to 23 na teritoriji Novog Pazara, šest na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Novom Sadu i Loznici.

Do sada su na teritoriji grada Beograda registrovana 94 slučaja morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine, naveo je "Batut".

Pored toga morbili su potvrđeni i kod dva deteta sa teritorije Republike Srpske.

U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđeno je 76 slučajeva, a 20 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih.

Na teritoriji Novog Sada registrovano je šest potvrđenih slučajeva morbila, naveo "Batut".

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. febraura ove godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), dok je 25. februara potvrđen slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga.

Poslednjeg dana febraura potvrđen je slučaj malih boginja na teritoriji Bora, a na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila.

Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija 2.aprila, naveo je "Batut".

Na teritoriji Vranja registrovana su dva slučaja morbila, dok je na teritoriji Južnobanatskog okruga 18. aprila prijavljena epidemija u okviru koje je registrovano 10 potvrđenih slučajeva morbila.

Na teritoriji Niša registrovano je devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedam osoba, a 7. maja prijavljena je epidemija na teritoriji Novog Pazara u okviru koje je registrovano 46 slučajeva morbila.

Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovano je pet slučajeva morbila, tri na teritoriji Loznice i dva na teritoriji Krupnja, naveo je "Batut".

Male boginje (morbili) je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu.

Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

Virus malih boginja je veoma zarazan i širi se direktnim kontaktom i kroz vazduh.

Zaštita se može dobiti sigurnom i efikasnom vakcinom.