19. jul 2024 09:57

Poreskom utajom oštetili budžet Srbije za više od 532 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poreskom utajom oštetili budžet Srbije za više od 532 miliona dinara

Foto: Shutterstock.com/Kosta Kostic, ilustracija

BEOGRAD - U zajedničkoj akciji inspektora Sektora poreske policije i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, uhapšeno je jedno lice, koje je zakonski zastupnik privrednog subjekta i još četiri odgovorna lica drugih privrednih subjekata iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreske utaje, čime je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu od preko 532 miliona dinara, kao i krivično delo pranje novca, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od preko jedne milijarde dinara.

Dvojica osumnjičenih su, u svojstvu odgovornih lica privrednog subjekta, u nameri da prikriju ostvareni prihod i izbegnu plaćanje poreza, novčana sredstva uplaćena od strane kompanije sa Kipra, za isporučena dobra (oružje) u ukupnom iznosu od preko 3,5 milijardi dinara, u poslovnim knjigama privrednog društva evidentirali kao primljene avanse, saopštila je danas Poreska uprava.

Neevidentiranjem ostvarenog prihoda po osnovu izvršenog prometa i neprijavljivanjem istog nadležnom poreskom organu, izbegli su obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica za 2015., 2016. i 2017. godinu u ukupnom iznosu od 532.361.237 dinara.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa