23. avgust 2024 13:32

Advokati Miroslav Vasić i Stefan Seratlić: Iskaz Uroša Blažića ide ka tome da umanji odgovornost oca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokati Miroslav Vasić i Stefan Seratlić: Iskaz Uroša Blažića ide ka tome da umanji odgovornost oca

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Advokati Miroslav Vasić i Stefan Seratlić saglasni su u oceni da iskaz Uroša Blažića, optuženog za masakr u selima Malo Orašje i Dubona, ide ka tome da umanji odgovornost njegovog oca, na šta ukazuje činjenica da je u prvom iskazu naveo da je pronašao oružje u kući, dok je kasnije izjavio da je oružje vremenom kupovao.

Seratlić i Vasić su za Tanjug naveli da je bitno pitanje motiva krivičnog dela, kako bi se smanjila mogućnost da se ponovi tragedija.

Seratlić je rekao, pozivajući se na saznanja iz medija, da su nađeni očevi DNK otisci na jednom od pištolja, navodeći da je to materijalni dokaz i da to ima jaču dokaznu snagu nego bilo čiji iskaz, pogotovo iskaz okrivljenika.

Seratlić je naveo da je moguće da se utvrdi da li određene supstance mogu da dovedu do stanja u kom je okrivljeni bio i u kom periodu i kojoj količini.

"Sve se to detaljno utvrđuje. Međutim, u krivičnoj prijavi vi uvek navodite, odnosno u optužnom aktu, da je sa umišljajem svestan svog dela i njegovih posledica učinio to i to. E sad, ako je on ovde priznao krivicu", ističe advokat.

Ocenjuje da Blažić najverovatnije nema plan da se ide na neku vrstu neuračunljivosti.

Advokat Vasić istakao je da je problem i činjenica da je jedan mlad čovek ubio toliki broj ljudi, a da motiv nije poznat.

Kako ističe, motiv je važan kako bi se znalo kako neko funkcioniše.

"Imamo i Ribnikar, gde ne znamo motiv zašto je neko dete ubilo toliki broj deca. To je zabrinjavajuće, to je suština. To je zabrinjavajuće što mi ne znamo zašto se to dešava", naveo je Vasić.

Istakao je da je moguće da je sklop njegove ličnosti sociopatski ili psihopatski, te da je zato je bitno pitanje motiva.

"Ako ne postoji motiv, onda postoji nešto u ličnosti što je dovelo, što je uzrakovalo ovako nešto. Ako postoji motiv, onda smo u drugom terenu", rekao je Vasić.

Na pitanje da li treba menjati nešto u zakonu kada je u pitanju posle ovih tragedija u zakonu, Vasić ističe da u Evropi postoji jedna kategorija koja je na prelasku iz maloletništva, starijeg maloletnika prema punoletnom licu.

"Nekada je njegova duševna zrelost u nekom rasponu. I zato je tu zakon blaži za njih jer smatra da oni treba dobiju šansu da se poprave u životu, da imaju šansu u tim godinama da mogu da se poprave", rekao je Vasić.

Kako ocenjuje, u tom smislu ne treba menjati tu odrebu zakona, nego treba menjati ono što će nam pomoći da detektujemo takve pojave.

"Mi moramo da znamo zašto se to dogodilo da bi smanjili mogućnost da se desi ponovo", istakao je on.