25. jun 2023 13:14

Svečlja: Suspendovan policajac koji je snimao uhapšenog Srbina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečlja: Suspendovan policajac koji je snimao uhapšenog Srbina

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

PRIŠTINA - Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja saopštio je danas da je suspendovan policijski službenik koji je snimao uhapšenog Srbina u pritvoru u Južnoj Mitrovici.

"Policijski službenik, koji je izvršio ovo delo, suspendovan je sinoć sa dužnosti i istražni postupci od strane IPK se nastavljaju", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Istakao je da je snimanje uhapšenog ili zatvorenika "apsolutno neprihvatljivo i kažnjivo svim raspoloživim zakonskim mehanizmima", te da je zbog toga, "bez ikakvog oklevanja", juče pozvao kosovski policijski inspektorat da odmah otvori istragu o ovom slučaju.

On tvrdi da svaki zatvorenik na KiM ima prava koja su mu zagarantovana kosovskim i međunarodnim zakonima, te da je, kako je rekao, za prištinske vlasti to "osnovni princip koji važi za sve, bez obzira na njihovu etničku pripadnost".

Prethodno je oficir za vezu Dejan Pavićević, koji je obišao uhapšene Srbe na Kosovu i Metohiji, u intervjuu za "Novosti" opisao zverstva koja su pripadnici tzv. kosovske policije sprovodili nad Srbima.

Prema njegovim rečima, nad njima je vršeno "bestijalno iživljavanje" u kojem je Milun Milenković Lune najgore prošao.

"Što se tiče Luneta Milenkovića, ja ne vidim drugi način nego da se to delo kvalifikuje kao pokušaj ubistva. Sva je sreća da je taj čovek ostao živ. Njega su udarali u glavu kundakom, šutirali ga nogama. Da nije sportista i da se nije bavio sportom kojim se bavi, on živ ne bi bio", rekao je Pavićević.

On je sastavio zvanični izveštaj o poseti, u kojem navodi da se kod Srba koji su skorije privedeni i dalje vide hematomi i poderotine na rukama od vezivanja.

"Vezivali su im ruke plastičnim vezicama, to je toliko stezano da se žale da ne osećaju palac. Imaju modrice, hematome po stomacima. Udarali su ih u predelu jetre, a sve to može da ostavi trajne posledice", naveo je Pavićević.