21. maj 2024 14:18

Počela četvrta parnica protiv Kecmanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela četvrta parnica protiv Kecmanovića

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  -  U Višem sudu u Beogradu danas je počeo četvrti parnični postupak protiv roditelja dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole, a po tužbi maloletnika koji je tom prilikom ranjen.

Advokat tužilaca Stefan Radivojević danas je na pripremnom ročištu predložio da se u postupku najpre sasluša maloletnik A.B. kao oštećeni, kao i njegova majka kao zakonski zastupnik, dodajući i predlog da se saslušaju i tuženi Kecmanovići.

Radivojević je predložio da se uradi veštačenje povreda koje je zadobio maloletnik, kao i intenzitet straha koji je kritičnom prilikom osetio.

Sa druge strane Marina Ivelja, advokat porodice Kecmanović je predložila da se obavesti škola "Vladislav Ribnikar" o ovom postupku, s obzirom da su vanrednim inspekcijskim nadzorom, kako tvrdi, utvrđeni propusti zaposlenih u toj školi, koje je predložila kao svedoke.

Ona je priložila nekoliko dokaza, između ostalog snimak dečaka iz streljane, na kom se, kako tvrdi vidi kako ga vlasnik streljane obučava da puca.

Predložila je i da se kao dokaz izvede psihijatrijsko veštačenje maloletnog K.K. na okolnosti da li je bio uračunljiv kritičnom prilikom, koje bi, kako je navela, trebalo biti urađeno tokom leta.

Ivelja je povukla predlog da se Kecmanovići ispitaju u ovom postupku, čemu se protivio Radivojević i naveo da i ukoliko odbiju da svedoče sud to treba da ceni kao dokaz.

Sud je na kraju nabrojao koji će dokazi biti izvedeni tokom postupka, među kojima je i saslušanje Kecmanovića, zaključio pripremno ročište i zakazao glavnu raspravu za 23. avgust.

Ovu tužbu je protiv Miljane i Vladimira Kecmanovića, podneo maloletnik koji je ranjen tog 3. maja, odnosno njegovi roditelji kao zakonski zastupnici.

Tužba je podneta za naknadu nematerijalne štete usled fizičkog bola, pretrpljenog straha i psihičkog bola.

Pre ovog parničnog postupka u ovom sudu počela su još tri - jednu tužbu su podneli članovi porodice Dukić, drugu 27 članova porodica ubijenih, dok je treća takođe za ranjavanje maloletnika.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.