5. jul 2024 15:35

Ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje Đukiću, optuženom za silovanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje Đukiću, optuženom za silovanje

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje instruktoru jahanja Milošu Đukiću (69), optuženom da je počinio više krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja nad polaznicama škole jahanja od kojih su neke bile maloletne.

Tokom današnjeg suđenja ispitana je instruktorka jahanja i suvlasnica konjičkog kluba A. L, devojka A. L., koja je dolazila u klub i Bojan Ivković, član kluba, a čija se ćerka druži sa jednom od oštećenih.

Svedok A.L. je ispričala da je Đukić njoj najpre 2017. godine počeo da upućuje neprimerne komentare, a nakon toga je, kako tvrdi, krenulo i dodirivanje, precizirajući da je jednog dana Đukić došao u boks u kom je ona sređivala konja, dodirivao je i gurnuo ruku u donji veš, nakon čega ga je ona odgurnula.

Ona je navela da su se slične stvari dešavale još desetak puta, sve dok nije 2020. godine napustila klub.

Naglasila je da se protiv Đukića već vodio postupak za seksualno uznemiravanje i da je on u tom postupku bila svedok, pre nego što se njoj to desilo.

Svedok tvrdi da su joj Đukić i Marina Gunjača rekli da su ga dve devojke prijavile za seksualno uznemiravanje i tražili od nje da kaže da ti navodi nisu tačni.

Dodala je da je za ostale devojke saznala na žurki koja je napravljena u klubu kada je Đukić otišao iz njega i da su tada došli na ideju da ga prijave.

Svedok Bojan Ivković, koji je bio član konjičkog kluba, je naveo da mu se ćerka požalila da joj je jedna od oštećenih ispričala šta joj se desilo, dok je Đukić kada ga je pitao kategorički negirao.

On rekao i da je posavetovao tu devojčicu koja je doživela uznemiravanje savetovao da ispriča roditeljima, dodajući da nije prijavio to policiji jer nije imao neposredna saznanja i da je očekivao da će roditelji podneti prijavu.

Đukićev branilac je predložio ukidanje pritvora, međutim sudija je taj predlog odbila.

Naredno ročište zakazano je za 30. avgust, a pozvana je svedok Matina Gunjača.

Đukić je početku suđenja rekao da će iskoristiti svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, te je dodao da nije tačno da je učinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret i da devojke koje su ga prijavile "nisu u pravu".

Optuženi je na pripremnom ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, na pitanje sudije kako se izjašnjava na optužbe rekao da nije kriv.

Optužen je za krivična dela - silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i pet krivičnih dela Nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja u Barajevu, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Uhapšen je sredinom septembra 2022. godine i od tad se nalazi u pritvoru.

On se sumnjiči da je sva pomenuta krivična dela izvršio u prostorijama konjičkog kluba u periodu od 2010. do 2021. godine dok su devojke boravile u klubu radi sticanja veština jahanja.

Sumnja se da je Miloš Đ. u decembru 2010. godine, silovao maloletnu devojku, koja je u to vreme imala 17 godina.

Nad devojkom od 15 godina je, kako se sumnja, izvršio krivično delo Nedozvoljene polne radnje u junu 2017. godine, a u martu 2018. godine je pokušao da je siluje.

Takođe, postoji sumnja da je nad drugom devojkom od 15 godina u septembru 2021. godine izvršio krivično delo Nedozvoljene polne radnje, kao i nad još dve punoletne devojke u istom vremenskom periodu.

Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izvršio je, kako se sumnja, dva krivična dela Nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 i 11 godina.