15. jul 2024 11:55

Vučić: Očekivana kampanja iz regiona, obistinilo se sve što sam rekao

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Očekivana kampanja iz regiona, obistinilo se sve što sam rekao

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga ne iznenađuju napadi iz regiona i da se samo dva sata nakon njegove konferencije za medije 12. jula obistinilo sve ono što je govorio i o čemu je pisao na tabli.

"Očekivana kampanja, sve o čemu sam govorio, što sam opisao i napisao. Mogli ste da vidite istinitost svake tvrdnje dva sata nakon moje konferencije. Bukvalno kao po komandi, sve su uradili onako kako sam opisao. Sve - i u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu, Prištini. Neće se to promeniti. Nemam problem sa tim da budem gromobran za sve vrste udara na našu zemlju", rekao je Vučić.

On je dodao da se Srbija ne spominje ni u jednoj presudi o genocidu u Srebrenici i dodao da dve godine sluša laži o tome koje dolaze iz regiona.

Na pitanje o sukobima pojedinih članova Srpske napredne stranke (SNS), Vučić je napomenuo da o tome može da govori samo kao član stranke na sastancima stranačkih organa.

"Ne mogu da govorim o tome kao član stranke, mogu na forumuma stranke. Za mene je nedopustivo da se javno govori o porodičnim i stranačkim temama. Nikada nisam bio oduševljen onima koji misle da su mnogo važni da iznose takve stvari u javnosti", naveo je Vučić.

On je istakao da SNS na današnji dan ima 51 odsto podrške kao samostalna partija.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa da litijum nije srpska nafta niti da to može da bude Vučić je rekao da je bliski Đilasov saradnik prodao zemljište Rio Tintu za 717.000 evra.

"Ja svoje stavove nisam menjao. Nije čovek magarac da se ne menja, ali ako se niste promenili od 2006. godine kada ste doveli Rio Tinto i dali mu pravo ne samo na istraživanja, već i eksploataciju, a 2017. i 2021. rekli da je to velika šansa i prilika, a onda dve godine kasnije kada vam se učini da bi to moglo da vas vrati u igru, i pri svemu tome vaš prvi na listu u Loznici prodao zemljište Rio Tintu, vaš sekretar prodao Rio Tintu za 717.000 evra to zemljište... I vi da nam oko toga držite pridike, nema nikakvog smisla. Ja mislim da je to velika prilika za Srbiju", rekao je Vučić.

Na pitanje N1 gde je granica između slobode izražavanja i ugrožavanja političkih lidera, u kontekstu atentata na kandidata za američke predsedničke izbore Donalda Trampa, on je rekao da postoji jasna granica, ali da je opozicioni mediji to ne vide.

"Kada neko u vašem programu meni opsuje majku, ne možete da kažete da je to sloboda izražavanja. Nije normalno da kada neko kaže da bi mi decu tuširao uranijumom, da kažete da je taj ugrožen", rekao je Vučić.

On je rekao da su demonstracije opozicije nakon napada na Borka Stefanovića trajale sedam, osam meseci, iako su napadači uhapšeni i vrh vlasti je napad osudio. Vučić je kazao da je tada opozicija navodila da neće da živi u atmoferi nasilja, te je upitao da li "hoće da žive u Americi gde se vrši atentat na najznačajnijeg kandidata za izbore za predsednika".

"Granica postoji ali, što se tiče mene, nikakve zakonske sankcije niste trpeli niti ćete", rekao je Vučić.

U sredu putujem u London na sastanak Evropske političke zajednice

Vučić je izjavio da će u sredu otputovati u London gde će biti održan sastanak Evropske političke zajednice i dodao da će tamo imati bilateralne razgovore sa predsednicima i premijerima najznačajnijih evropskih zemalja, među kojima sa predsednikom Francuske i holandskim premijerom.

"Interesantno je da se odigrava u isto vreme kada je izbor najviših predstavnika Evropske unije, pre svega Evropske komisije, ali za nas prilika da razgovaramo i sa onima koji su u Evropskoj uniji. Već imam zakazane bilaterale sa predsednicima i premijerima najznačajnijih evropskih zemalja", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

On je istakao da će prvi put imati bilateralni sastanak, na ovakvom samitu, a imao ih je više, sa novim holandskim premijerom, ali i sa francuskim predsednikom i mnogim drugima.

"Očekujem još važnih sastanaka, važnih susreta ove nedelje koje ne mogu još da vam potvrdim, jer nije sve utanačeno. Kao što sam već rekao više puta, mi ćemo se truditi i boriti da do kraja leta, do početka jesena postavimo stvari koje će značiti ubrzani razvoj, dalji napredak Srbije", rekao je Vučić.

On je najavio da za desetak dana očekuje i zvaničan početak proizvodnje novog vozila u Kragujevcu što je velika vest za našu privredu i BDP.

"Kao što smo imali dva dana u Egiptu, sad se pripremamo za Evropsku političku zajednicu. Biće mnogo, mnogo važnih, verovatno neki od najznačajnijih sastanaka posle toga. Pa zatim imamo velika otvaranja, dakle kamene temeljce od otvaranja aerodroma u Nišu, kamene temeljce za Ariston u Nišu. Sve su to stvari koje će se ovde dešavati u narednih deset dana. Mnogo velikih i važnih vesti, mnogo teškog i napornog rada, ali ja sam srećan što je to tako", podvukao je Vučić.