26. jul 2024 09:52

Brnabić: Organizovaću javno slušanje na temu litijuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Organizovaću javno slušanje na temu litijuma

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da će se potruditi da organizuje javno slušanje ili debatu na temu litijuma, na kojoj će učestvovati i opozicija, jer je, kako je istakla, važno da se spusti lopta oko tog pitanja koje je od nacionalnog interesa.

"Moliću opoziciju da spustimo loptu oko ovoga, jer je to za mene tema od nacionalnog interesa. Nema potrebe da zarad jeftinih političkih poena vodimo političku borbu oko nečega što može sutra da donese Srbiji neverovatan ekonomski prosperitet", rekla je Brnabić za RTS.

Ona je pozvala sve parlamentarne grupe, pre svega opozicione, ako su zainteresovane i zabrinute oko litijuma, da razgovaraju i da učestvuju u obrazovanju parlamentarne komisije koja će imati neku vrstu nadzora nad tim pitanjem.

"Da imamo sve informacije, da se ne frljamo informacijama, da pričamo na osnovu činjenica, da mi kao parlamentarci pogledamo sve te studije, da pozovemo eksperte, da ne koristimo ovo za glupu političku borbu", rekla je Brnabić.

Očekivala sam da se u Skupštini najviše govori o Deklaraciji, to je najvažnija tema

Predsednica Narodne skupštine izjavila je danas da je očekivala da tokom skupštinske rasprave proteklih dana bude više reči o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, istorijski značajnom dokumentu koji je posvećen miru i stabilnosti, a ne o nekim temama van dnevnog reda.

Osvrćući se na skupštinsku raspravu koja se vodila prethodnih dana, na čijem dnevnom redu je 60 tačaka, a čiji nastavak se očekuje u ponedeljak, Brnabić je za RTS istakla da je Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda najvažnija tema, o kojoj je poslanici trebalo više da diskutuju.

"Taj dokument pre svega govori o svemu onome što mi treba da uradimo za nas, za nas kao srpski narod, a ne protiv nekoga, kako neko to tumači u regionu. To je dokument, takođe koji se vraća, čini mi se, na nasušnu potrebu koju mi imamo i svi u ovom regionu, da imamo mir i da imamo stabilnost", rekla je Brnabić.

Ukazala je da je skupštinska rasprava o tom pitanju bila važan trenutak za poslanike da pokažu sabornost u parlamentu.