12. avgust 2024 21:08

Koordinaciono telo Vlade: Današnji skup u Bujanovcu zloupotreba Albanaca sa juga Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koordinaciono telo Vlade: Današnji skup u Bujanovcu zloupotreba Albanaca sa juga Srbije

Foto: shutterstock.com/Zarko Prusac, ilustracija

BUJANOVAC - Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ocenjuje da današnji skup u Bujanovcu predstavlja zloupotrebu Albanaca sa juga Srbije u cilju izazivanja novih tenzija i destabilizacije regiona.

Narodni poslanik Šaip Kamberi je na skupu optužio državu Srbiju za diskriminaciju Albanaca, tvrdeći da su oni nedovoljno zastupljeni u državnim institucijama, što su netačne tvrdnje, jer su, na primer u 2023. godini u Domu zdravlja u Bujanovcu od 45 novozaposlenih radnika 25 bili Albanci, dok su dve doktorke iz Bujanovca zaposlene u Zdravstvenom centru Vranje prošle godine, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela.

Kada je u pitanju obrazovanje, dodaje se, obezbeđeni su kompletni udžbenici za osnovno obrazovanje na albanskom jeziku, čeka se dobijanje saglasnosti Albanskog nacionalnog saveta kako bi se ušlo u proceduru štampanja udžbenika za srednje obrazovanje, a Vlada Republike Srbije je donela Zaključak o renoviranju Osnovne škole "Sami Frašeri" u selu Lučane, opština Bujanovac.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa