14. avgust 2024 13:33

Petar Petković: Kurti i Bisljimi samo žele sukobe, ne interesuju ih sporazumi oko mosta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Petković: Kurti i Bisljimi samo žele sukobe, ne interesuju ih sporazumi oko mosta

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi očigledno samo hoće sukobe, jer ih ne interesuju sporazumi, zbog čega ni reč nisu rekli o obavezama Prištine koje i dalje nisu ispunjene kao uslov za otvaranje mosta i da o tome ćute "kao zaliveni".

On je to napisao na društvenoj mreži Iks, a povodom Bisljimijeve izjave da otvaranje mosta preko reke Ibar nije jednostrana odluka Prištine, niti nerešeno pitanje u dijalogu, već "osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

"Albanski političari su i 2014. govorili da most na Ibru treba da povezuje ljude, a u praksi radili sve suprotno. Kada su Srbi juna 2014. uklonili barikade s mosta, mase albanskih ekstremista su htele da nagrnu i proteraju Srbe sa severa koji su se odbranili dizanjem 'Parka mira'. Uklanjanje 'Parka mira', a potom i uslovi za rekonstrukciju i otvaranje mosta su precizno dogovoreni sporazumima iz 2015. i 2016. godine. U oba slučaja, pre dogovora o otvaranju mosta sporazumima je predviđeno da Priština mora da sprovede razgraničenje u Suvom Dolu i da stanje bezbednosti treba da bude takvo da otvaranje mosta ne dovede do novih sukoba i nesreća", napisao je Petković.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa