16. avgust 2024 15:39

Batut potvrdio Tanjugu da u Srbiji nema registrovanih slučajeva majmunskih boginja, ali da je nadzor na snazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Batut potvrdio Tanjugu da u Srbiji nema registrovanih slučajeva majmunskih boginja, ali da je nadzor na snazi

Foto: NIAID via AP, File/

BEOGRAD - Na teritoriji Srbije nema registrovanih slučajeva majmunskih boginja, odonosno Mpoks, a nadzor nad tim virusom je na snazi neprekidno od 2022. godine, saopštili su danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U odgovoru Tanjugu, iz Batuta su napomenuli da je nadzor nad Mpoks uspostavljen 2022. godine i da je neprekidno na snazi, a da od tada nije bilo registrovanih slučajeva u Srbiji.

"Nadzor nad Mpoks u našoj zemlji sprovodi se od 2022. godine, u skladu sa stručno metodološkim uputstvom, sa ciljem da se brzo identifikuju slučajevi, klasteri (grupisanje obolelih) i izvor infekcije kako bi se obezbedilo optimalno lečenje, izolacija slučajeva, identifikovanje kontakata i njihov nadzor, kao i u cilju primene mera za sprečavanje i suzbijanje infekcije. Testiranje prisustva virusa majmunskih boginja vrši se PCR metodom, a u našoj zemlji obavlja se u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za arboviruse i hemoragične groznice Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, u skladu sa stručno metodološkim uputstvom", navode iz Batuta.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa