19. avgust 2024 17:21

Edvard Ferguson: Britanska vlada podržava kopanje litijuma, ali odluka će biti srpske vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edvard Ferguson: Britanska vlada podržava kopanje litijuma, ali odluka će biti srpske vlade

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je danas da britanska vlada podržava dalji razvoj projekta Jadar, ali da je odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar ili ne, bila i biće u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji, navodi se u saopštenju britanskog ambasadora.

U odgovoru Fergusona na otvoreno pismo koji mu je uputila grupa bivših stipendista britanskog Čivning programa, i u kojem su izneli svoju zabrinutost u vezi sa rudarenjem litijuma u Srbiji, britanski ambasador je istakao da vlada njegove zemlje podržava dalji razvoj projekta Jadar i kao suvereno pravo partnerske nacije, ali i zbog uverenja da je strateški važan projekat za budući rast i razvoj Srbije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo vidi određenje Srbije kao partnera EU u oblasti kritičnih sirovina i kao veliku priliku za srpsku ekonomiju, ali i za usklađivanje sa društvenim i ekološkim standardima EU. Ako se dobro sprovede, projekat Jadar će Srbiji pružiti šansu da izgradi potpuni lanac vrednosti e-mobilnosti, od sirovih materijala do električnih vozila, i da se pozicionira u srcu evropske energetske tranzicije", naveo je Ferguson.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa