19. avgust 2024 19:13

Marko Đurić u pismu NDI: Opasno da Kurti promoviše nacionalističku agendu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić u pismu NDI: Opasno da Kurti promoviše nacionalističku agendu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je danas, povodom učešća Aljbina Kurtija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (DNK) 2024. godine, da je veoma zabrinjavajuće i razočaravajuće što neko ko je, kako je naveo, široko prepoznat kao kršitelj ljudskih prava i osnovnih demokratskih vrednosti, i ko je više puta upražnjavao prakse koje podrivaju interese i prisustvo SAD na Zapadnom Balkanu, dobija priliku da promoviše svoju opasnu politiku i etno-nacionalističku agendu.

"Dozvolite mi da vas podsetim da su ove destabilizujuće aktivnosti, uključujući konstantno udaljavanje od dijaloga između Beograda i Prištine i odbijanje usklađivanja sa Vašingtonom, snažno osuđene od strane visokih zvaničnika i predstavnika u SAD i EU", navodi se u pismu predsednici Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Tamari Kofman Vits u koje je Tanjug imao uvid.

Đurić je upozorio da poziv Kurtiju da učestvuje na panelu "DNK Konvencija i uloga političkih partija" stvara javnu i političku platformu, omogućavajući mu da "dodatno destabilizuje region Balkana šireći dezinformacije, fabrikovane informacije i alternativne istine protiv Republike Srbije".

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa