20. avgust 2024 14:35

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Odlučno i čvrsto protiv nacionalne i verske netolerancije i mržnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Odlučno i čvrsto protiv nacionalne i verske netolerancije i mržnje

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u proteklih nekoliko dana sa zabrinutošću je pratilo slučaj pretnji i govora mržnje upućenih vlasnicima najstarije poslastičarnice u Beogradu "Pelivan" i odlučno i čvrsto je protiv nacionalne i verske netolerancije i mržnje.

Kako se navodi u saopštenju, u borbi protiv svakog oblika iskazivanja netrpeljivosti i poruka koje imaju elemente diskriminacije, naročito prisutnih u javnosti, u demokratskim društvima važna je nedvosmislena osuda ovog neprihvatljivog društvenog fenomena od strane nosilaca javnih vlasti.

Današnji gest odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odlazak poslastičarnicu "Pelivan" i razgovor sa vlasnicima, je jasna osuda i kojom je iskazano protivljenje govoru mržnje, uz istovremeno isticanje načela da je "Srbija zemlja svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost" i to je dodatni čvrsti dokaz vođenja dosledne politike nulte tolerancije u borbi protiv ovih društvenih devijacija od strane najviših predstavnika vlasti.

Na taj način predsednik Srbije još jednom je nedvosmisleno potvrdio svoje opredeljenje u vođenju politike ravnopravnosti svih građana i zaštite onih čija su prava ugrožena.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i dalje će biti čvrsto predano borbi protiv nacionalne i verske netolerancije i govora mržnje i povodom slučaja pretnji vlasnicima "Pelivana", zahvaljuje na reagovanju Nacionalnom savetu goranske nacionalne manjine, te nezavisnim institucijama Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

"Čvrsto verujemo da će policija, tužilaštvo i sud, naći i procesuirati odgovorne za ovo krivično delo i time poslati poruku da u Srbiji nema tolerancije za nasilje i govor mržnje", dodaje se u saopštenju.