21. avgust 2024 15:29

Milan Petričković: Pitanje eventualnog iskopavanja litijuma je stvar struke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Petričković: Pitanje eventualnog iskopavanja litijuma je stvar struke

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković izjavio je danas da je pitanje eventualnog iskopavanja litijuma stvar struke, ali da je u našem društvu primetno da postoje dve opcije - jedna koja zagovara eksploataciju, uz argumente da je to od vitalnog značaja za zemlju i ekonomiju, i druga, koja je protiv iskopavanja.

On je dodao da treba proveriti da li je u tom slučaju reč o istinskoj brizi za ekologiju, ili, kako kaže, postoji neki drugi interes.

"Ekologija je jedna značajna sfera i kažu da će to biti jedno od futurističkih pitanja za budućnost, ne samo prosperiteta čovečanstva već i njegovog golog opstanka. Postavlja se pitanje da li, ako vidimo ko su reprezenti, odnosno nosioci te ideje o zaštiti životne sredine, da li postoji zaista izgrađena čista ekološka svest, ili postoje neki određeni elementi gde se ta ideja energetike, ekologije, prosperiteta meša sa političkim idejama i sa lantentnom suštinom koja postoji", rekao je Petričković za Tanjug.

On je rekao i da je pitanje zdravlja veoma značajno za svakog čoveka i da neko može biti protiv litijuma, jer je uveren da je to loše po zdravlje, ali i da su stavovi ljudi ideološki obojeni, pa mogu zauzimati stav u zavisnosti od toga kojoj političkoj opciji pripadaju.

Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostata Zoran Panović izjavio je da je eksploatacija litijuma prvorazredno društveno, ekonomsko i političko pitanje u Srbiji, a da je glavna podela u Srbiji podela za i protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"I onda neki ljudi, koji nisu u socijalnoj strukturi tako podeljeni, oni moraju da se dele tako. I ta podela je u dobroj meri i afektivna i indukovana raznim drugim stvarima. I onda ona preseče svaku dilemu srpskog društva. A mnoge dileme srpskog društva se ne svode na dilemu za i protiv Vučića i, kad ne bi bilo Vučića, neke suštinske dileme ovog društva bi ostale", rekao je Panović Tanjugu.

On smatra da, ako bi u Srbiji pobedio antilitijumski pokret, otvorile bi se suštinske dileme kao što su odnos prema ekologiji, političkom uređenju zemlje i prema strateškim geopolitičkim partnerima.

Panović je rekao da je istraživačko-izdavački centar Demostat, 2021. godine radio istraživanja javnog mnjenja i da je 14 odsto pripadnika Srpske napredne stranke bilo protiv litijuma, a da su oni i danas protiv litijuma.

"Nije da je u Srbiji samo strah i oslobađanje od straha, već ima i mnogo oportunizma. A kad dođe do nečije brige za svoje zdravlje, za zdravlje svoje dece, vidi se kako brzo strah nestaje. A toga nema kada su neke druge stvari u pitanju, kao što su pravna država i sloboda medija, tako da je konfuzija u društvu apsolutno najizraženija sada u pitanju litijuma", rekao je Panović.

On naglašava da neko raspoloženje ne može samo da nestane i da vlast nije imala litijum u kampanji kao prvorazredno političko pitanje i da je ono sada došlo na red.