26. avgust 2024 14:34

Branko Branković: Značaj litijuma evidentan je na agendi visokih zvaničnika koji dolaze u Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Branković: Značaj litijuma evidentan je na agendi visokih zvaničnika koji dolaze u Srbiju

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Nekadašnji diplomata Branko Branković izjavio je danas da su protekle posete visokih zvaničnika Srbiji izuzetno značajne, te da je predmet razgovora između ostalog sigurno bio i litijum, čiji je značaj, prema njegovim rečima, evidentan na agendi onih koji su dolazili.

Branković je govoreći o posetama nemačkog kancelara Olafa Šolca, pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisa Ruge i direktora CIA Vilijama Bernsa Srbiji naveo da je uvek dobro kada dolaze visoki funkcioneri, jer to, kako kaže, otvara mogućnost za razgovore koji nisu samo na bilateralnoj osnovi.

"Evidentno je da je litijum vrlo značajan na agendi svih onih koji dolaze, a biće ubeđen sam i na agendi (predsednika Francuske) Emanuela Makrona kada bude došao. Mi smo već sebe etablirali kao država koja ima svoje 'ja' i štiti svoje nacionalne i državne interese, a za rast tog našeg interesa i ekonomije preko litijuma zainteresovani su i drugi, koje zanima dokle i gde sa litijumom možemo," rekao je Branković u razgovoru za Tanjug.

On je istakao da je dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u zvaničnu posetu Srbiji 29. i 30. avgusta važna stvar, uzimajući u obzir da je reč o šefu države koja je stalni član Saveta bezbednosti, a uz to i nuklearna sila.

"On svojim dolaskom prvo odaje priznanje nama za sve ono što jesmo, što radimo i što ćemo raditi. Dolazi da prenese i svoje stavove kao državne. Zna da ništa ne može da nam nametne, ali će i te kako da priča o Ukrajini, Bliskom istoku, Evropskoj uniji", rekao je Branković.

Nekadašnji diplomata je ubeđen i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom objasniti kakva ja situacija na Kosovu i Metohijij, osvrćući se na mogućnost otvaranja mosta na Ibru i rezoluciju 1244.

Branković zaključuje da je suština poseta visokih zvaničnika ta da budu što informisaniji kako bi u određenom trenutku, kad im to zatreba, napravili krizu.

"Velike sile ne zatvaraju krizna žarišta, oni ih stvaraju", poručio je Branković.