2. septembar 2024 18:45

Žigmanov obišao školu u Kruščici, renoviranu na inicijativu predsednika Vučića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov obišao školu u Kruščici, renoviranu na inicijativu predsednika Vučića

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava/ Subotica.com

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i pomoćnica ministra u Sektoru za nacionalne manjine Biljana Marković obišli su danas đake u osnovnoj školi "Sava Munćan" u Kruščici, koju pohađaju i deca češke nacionalnosti, a koja je prošle godine renovirana na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zahvaljujući sredstvima koje je dodelila Vlada Srbije.

Na školi su obnovljeni krov, nadstrešnica i izvršeni molerski radovi, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prilikom obilaska Žigmanov je pohvalio praksu da se pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji obrazuju na maternjem jeziku, što je i Ustavom zagarantovano pravo.

Žigmanov je rekao i da je ove godine u školu upisano tri đaka prvaka češke nacionalne zajednice kojima je posebno poželeo srećan polazak u školu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je rekao, u tom malom mestu postoji višegodišnja praksa čuvanja manjinskih kultura i da je unutar školskih vlasti više nego vidljiva senzibilnost da se obezbedi obrazovanje na češkom jeziku.

Kruščica je malo mesto pored Bele Crkve u kojoj pored većinskog srpskog naroda, žive i pripadnici češke zajednice.

Osnovna škola, koja danas nosi ime po narodnom heroju NOB Savi Munćanu, postoji od 1750. godine.

Početkom 20. veka, 1905. godine, školu je pohađalo 186 učenika, a danas u njoj uči 54 učenika podeljenih u osam odeljenja.

Od 2011/12. godine češki jezik uveden je kao izborni predmet.

U Srbiji učenici pripadnici češke nacionalne manjine uče jezik nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet, a u školskoj 2023/2024. godini predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture pohađalo je 189 učenika osnovnih škola.

Prema zakonu, za pripadnike nacionalih manjina obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično, ako se prilikom upisa u prvi razred za to opredeli najmanje 15 učenika, s tim što je škola ovlašćena da ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično i za manje od 15 učenika upisanih u prvi razred, uz saglasnost resornog ministra ili nadležnog pokrajinskog skretarijata.