5. septembar 2024 13:11

Vučić: Vojni rok za muškarce bi bio 75 dana, za žene dobrovoljan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Vojni rok za muškarce bi bio 75 dana, za žene dobrovoljan

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

GUČEVO - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Gučevu sa predstavnicima vojske razgovarao o vraćanju redovnog vojnog roka koji bi za muškarce trajao 75 dana, dok bi za žene bio dobrovoljan, kao i da bi mogao da bude uveden za oko godinu dana.

"Mi smo sada razgovarali oko vojnog roka i verovatno ćemo doneti tu odluku. Procene u ovom trenutku još nisu završene i razgovori", rekao je Vučić tokom obilaska taktičko-tehničkog zbora opreme i naoružanja koje koriste pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da tu ima nekoliko drugih problema, ali da mora da se pokuša i da se sačuvaju ljudi u zemlji.

"Da nam ne odlaze zbog izuzetno, inače, kratkog vojnog roka, koji bi bio obavezan za muškarce, dobrovoljan za žene. Ali bi rok bio dva meseca plus 15 dana vežbe, što će reći 75 dana. Mislim da je to minimalno nešto što svako može dati svojoj državi", rekao je Vučić. 

Vučić položio venac na Spomen-kosturnicu "Gučevo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomen-kosturnicu "Gučevo" u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika, izginulih 1914. godine tokom Bitke na Drini.

"Iako su mnoga teška poglavlja naše istorije odavno zatvorena, mi ih i dalje pamtimo i odajemo počast onima koji su dali život za Srbiju. Neka im je večna slava!", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Gučevska bitka bila je prva rovovska bitka u Prvom svetskom ratu i trajala je 55 dana, a u narodu je poznata kao "Bitka iznad oblaka".

Nakon polaganja venaca, predsednik Srbije održao sastanak sa pripadnicima Vojske Srbije, a nakon toga prisustvovao vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije "Drina 2024".