9. septembar 2024 13:29

Vučević: Fabrika Linglonga dobra vest za Srbiju, moraće da poštuju sve standarde u ugovoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Fabrika Linglonga dobra vest za Srbiju, moraće da poštuju sve standarde u ugovoru

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da misli da je kompanija "Linglong" veoma bitna za Srbiju i za Zrenjanin i da se očekuje da u prvoj fazi bude zaposleno 900 radnika i naglasio da država kontroliše sve investitore da li poštuju sve što je po ugovoru određeno.

On je odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska radova na izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, gde je počela izgradnja prvog mosta na toj deonici, kako komentariše to da je prilikom same izgradnje fabrike "Linglong" bilo problema i koje vrste garancija ima srpska država da se to neće ponavljati, rekao da je siguran da je bilo određnih problema, ali da država vrši pritisak na sve investitore da moraju sve da ispoštuju što je u ugovoru.

"Mislim da je kompanija 'Linglong' veoma bitna za Srbiju, za Zrenjanin i mislim da je ta fabrika dobra vest i dobra investicija za Zrenjanince. Siguran sam da je bilo i određenih problema prilikom izgradnje. Ne zato što je to kineska kompanija, nego svuda kada radite imate određene izazove i ne želim da opravdam. I morate da razumete da država mora da vrši pritisak na sve investitore bez obzira da li su srpski, kineski, američki, ruski ili evropski", rekao je Vučević.

On je naglasio da država mora da vodi računa o javnom interesu i interesu građana. 

Ova investicija najavljuje bolje dane za Banat

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas, prilikom obilaska radova na izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, gde počinje izgradnja prvog mosta na toj deonici, da ova investicija najavljuje bolje dane za Banat koji je, kako je rekao, dugo bio zapostavljen.

"Ovaj autoput od Beograda preko Zrenjanina, pa na Novi Sad suštinski menja krvnu sliku južnog i srednjeg Banata, donosi optimizam za ostanak građana koji žive na ovim prostorima, Zrenjaninu daje dodatni impuls da se razvija, ali ne samo Zrenjaninu već i Kovačici, Opovu i svim opštinama koje će se naći na putu", rekao je Vučicević novinarima.

Kako je rekao, ovo je projekat koji smo nekada mogli samo da sanjamo, pre svega Banaćani.

"Posebno verujem da ćemo ga uspešno realizovati jer saradnja sa kompanijom Šandong Hajspid je više nego uspešno iskustvo. Poštovali su rokove i kvalitet i ispunili ono što je bilo dogovoreno", rekao je Vučević.

Lajčak dolazi u Beograd, vrlo brzo i sastanak u Briselu

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da se očekuje dolazak izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Beograd i vrlo brzo sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

"Lajčak je bio na Bledu na Strateškom forumu i posle otišao u Prištinu i dolazi u Beograd. Videćemo kakve će vesti doneti, mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza", rekao je Vučević novinarima.

On je rekao da je ostalo Prištini još samo da napadne i okupira škole i obdaništa.

"Još da nam izbaci decu iz škola i obdaništa, i onda je valjda pokazao koliko je silan i moćan. Srbija mora da pojačava svoje diplomatske napore i obaveštavamo sve međunarodne faktore, sa svima smo u dnevnoj komunikaciji. Ukazujemo na sve ono što se dešava, ukazujemo na nepoštovanje svega što je dogovoreno, ukazujemo na kršenje svih sporazuma, svih dogovora, svih međunarodnih standarda i normi po strane albanske vlasti u Prištini, odnosno Albina Kurtija. I na tome ćemo insistirati", poručio je Vučević.

Počinje gradnja prvog mosta na budućem autoputu Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, Vučević obilazi radove

Premijer Miloš Vučević obilazi danas radove na izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, gde počinje izgradnja prvog mosta na toj deonici.

Predsednik Vlade Srbije obilazi radove na delu između Glogonjskog i Jabučkog rita, zajedno sa generalnim sekretarom Provincije Šandong Li Vuom i predsednikom kompanije Šandog hajspid grupe Vang Šifengom, a prisutni su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i v.d. direktora "Koridori Srbije" Aleksandar Antić.

Projekat izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad je ukupne duzzine 105,4 kilometra. To je vazzna saobrachajnica u severnom delu Srbije koja povezuje srpsku prestonicu Beograd, industrijski grad Zrenjanin i drugi grad po veliccini u Srbiji Novi Sad.

Ovo je prvi projekat u okviru Sporazuma o ekonomskoj i tehnicckoj saradnji Kine i Srbije u oblasti infrastrukture, koju jedna kineska kompanija izvodi po principu planiranje, projektovanje i izgradnja.