13. septembar 2024 21:53

Vučić: Nema proglašenja okupacije, jer bi time priznali da je Kosovo i Metohija druga država

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Nema proglašenja okupacije, jer bi time priznali da je Kosovo i Metohija druga država

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije donela odluku o proglašenju okupacije, jer bi to značilo da bi Srbija priznala teritoriju KiM kao teritoriju druge države, a oružanim grupama Albanaca bio bi priznat status legalne oružane sile.

"Mi nećemo da im damo pravni legalitet ili legitimitet, jer ga nemaju, ovo je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika", istakao je Vučić u obraćanju javnosti u Palati Srbija.

On je objasnio da bi prograšenjem okupacije oružanim grupama Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira njihov naziv, bio bi prizant status legalne oružane sile.

"Dakle, mi ne smemo da im damo status legalne oružane sile. To je prvi i ključni razlog'', rekao je Vučić.

Skupština Srbije će u roku od 45 dana konstatovati nelegalnost organa na KiM

Skupština Srbije će u roku od 45 dana usvojiti odluku kojom konstatuje nelegalnost svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih akata, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da sve ono što se donosi kao odluka, a suprotno je Briselskom sporazumu, Republika Srbija će smatrati nepostojećim.

U opisu poteza koje je Vučić predstavio večeras tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, a koje će država Srbija preduzeti povodom situacije na KiM, navodi se da je time normirano da su sve aktivnosti, jednostrani i nekoordinisani akti tih organa pravno nepostojeći i da ne mogu proizvoditi pravne posledice niti pravno dejstvo.

''Dakle, sve ono što donose kao odluke, a suprotno je Briselskom sporazumu, kao što je uspostavljanje njihovih policijskih baza, njihovih policijskih organa na severu, a jasno je po članu devet Briselskog sporazuma ko može da bude direktor direktorata regiona sever i tako dalje, sve te odluke neće biti ništave jer bi to bilo pogrešno, to bi značilo da su proizvodile pravno dejstvo u jednom trenutku. One su za nas nepostojeće, nevažeće. Tako ćemo se prema njima odnositi i tako će se Republika Srbija prema njima ponašati'', rekao je Vučić.

Tražimo status Quo Ante na KiM svega što je postignuto u dijalogu

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je večeras, u obraćanju javnosti, poteze koje će država Srbija preduzeti povodom situacije na KiM, koji podrazumevaju povratak na staro (status Quo Ante) svega što je postignuto tokom dijaloga.

Vučić je na instagramu sumirao mere koje je predstavio javnosti u Palati Srbija: Šta su naši potezi?

Tražimo da se vratimo na sve ono što je postignuto i dostignuto tokom procesa dijaloga.

Time pokazujemo da smo najodgovorniji u čitavom tom procesu.

Ne slažem se sa Hilom po svim pitanjima, ali je moguć otvoren razgovor sa njim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se ne slaže po svim pitanjima sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, ali da je on čovek sa kojim je moguće razgovarati otvoreno.

"Da li smo sa njim saglasni po pitanju Kosova i Metohije, svakako da ne. Da li sam sa njim saglasan po mnogim pitanjima koja se tiču Republike Srpske, svakako da ne. Ali je to čovek sa kojim možete da razgovarate, otvoreno", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika SSP-a Dragana Đilasa koji je Hila optužio da je svojom izjavom "da u protestima protiv litijuma vidi borbu protiv puta Srbije ka Zapadu" potvrdio glasine da je na platnom spisku Aleksandra Vučića.

Vučić je rekao je njemu, što se plaćanja tiče, nešto drugo zanimljivije.

"On (Đilas) je rekao, 'odgovaraće svi koji su uzeli između 200 evra i 200 miliona evra'. Sad će onaj koji se sam hvalio da je uzao 619 miliona evra, da hapsi mučenu sirotinju koja je uzela negde 200 ili 250 evra. Sve je u našoj zemlji inverzno. Najneodgovorniji ljudi se predstavljaju za najveće junake", rekao je Vučić. Vučić je dodao i da opozicija ne želi njegovo prisustvo u Skupštini Srbije na sednici na kojoj će se raspravljati o litijumu, jer se boje da bi prošli ko "bosi po trnju", kao i svaki put kad se tamo pojavi. "Jer lako je da udaraš u džak, ali kad džak počne da uzvraća, onda nije baš sasvim sve jedno", ocenio je Vučić.

Direktne strane investicije će ove godine premašiti 4,5 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je, na osnovu najnovijih analiza, za očekivati da nivo stranih direktnih investicija ove godine premaši cifru od 4,5 milijardi evra.

"Dobili smo i za prvu dekadu septembra analizu stranih direktnih investicija. (Guvernerka) Jorgovanka Tabaković mi je poslala upravo pred ovu konferenciju za novinare da smo za 12,3 odsto ispred prošle godine, što znači da je za očekivati da imamo više od 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija", rekao je Vučić obraćajući se građanima.

Naglasio je da strane investicije guraju napred razvoj Srbije.

"Ponosan sam i na to što smo otvorili danas u Zrenjaninu fabriku Linglonga - grad u gradu", rekao je Vučić.

U toku pregovori o naoružanju koje ide uz Rafale, imaćemo dobar paket

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija već kupila rezervne delove za Rafale i da ćemo u okviru nabavke tih aviona imati i dobar paket naoružanja.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše pojedine medijske natpise da Srbija nabavlja od Francuske samo avione bez naoružanja i da li ta nabavka podrazumeva i naoružanje, rezervne delove i obuku.

"U toku su naši završni pregovori, jer mi znamo šta možemo, a znamo šta ne, ali imaćemo veoma dobar paket naoružanja. Rezervne delove smo već kupili, logistiku kompletnu, od jakni, rukavica do svega drugog za naše pilote. Tako da, nemojte da brinete, sve će biti u najboljem redu. A kako se meni čini, najveća će muka da bude za rakete Meteor, za koje je pitanje da li će neko i da li ih uopšte ima, osim Francuza i Grka. Govorim o Rafal klubu. Ali i MICA rakete su izuzetne rakete. I da ne pričamo o svemu drugom", naveo je Vučić.

Istakao je da su takve natpise objavili antisrpski portali.

Razgovaraćemo o novom upućivanju zahteva za povratak srpskih trupa na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će uskoro, zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo na KiM, ponovo razgovarati o novom upućivanju zahteva za povratak srpskih trupa na Kosovo i Metohiju.

"Sačekaćemo najbolji momenat pre kraja godine, pa da vidimo s kojim obrazloženjem će (Kurti) to ponovo da učini. Njima nije važno nešto što je potpisano, nešto što je njihova međunarodno pravna obaveza. I sve može da prođe, zato što imaju zapadnu silu i zato morate da razumete zašto su nam vezane ruke", rekao je Vučić.

Naglasio je da to nije tako zbog albanskog policijskog monopola prinude, već zbog toga što, kako je rekao, "oni imaju moćnog zaštitnika u NATO-u".

"Oni zaključuju, pohapsili smo, pobili smo, proterali Srbe, nema razloga više da se na bilo koji način formira Zajednica srpskih opština. Tako oni zamišljaju život, ali plašim se da nisu dobro sračunali, ali ja sam težak čovek, veliki pesimista po prirodi, ali znam kako i za šta se borim i, verujte mi na reč, Srbija neće izgubiti", poručio je on.

Liste čekanja su ogromne, država kreće u borbu i tražiću odgovornost svih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da na listama čekanja imamo više od 68.000 pacijenata i da većina njih ne može da se kreće i dodao da je taj problem u zdravstvu lociran i da se radi na rešavanju, kao i da u najkraćem roku, za godinu dana, očekuje da se liste smanje za pet do deset hiljada.

"Nama se te liste čekanja ne smanjuju, zbog čega sam bio šokiran. Pitao sam ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog čega smo mi izgradili čitave bolnice, ako se u njima ništa ne radi na smanjenju lista. Jezive su liste čekanja, ni sam nisam verovao", rekao je predsednik.

Naveo je da je važno da je problem lociran i da treba da se krene u njegovo rešavanje.

"Mi ćemo za nekoliko nedelja da skinemo liste čekanja za skener", rekao je Vučić.

Ohridski sporazum za nas prihvatljiv, osim prijema tzv. Kosova u UN

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na pitanje novinara da li je tačno to što je rekao Miroslav Lajčak da je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić povukla pismo upućeno EU kojim je izrazila rezerve na određene odredbe Ohridskog sporazuma, da ne zna o kom pismu je tačno reč, da je Srbija opredeljena za taj sporazum, ali da je on od prvog dana javno govorio da je prijem tzv. Kosova u UN i njene agencije bio i ostao neprihvaljiv.

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je tokom posete Prištini prošle nedelje rekao da je povučeno pismo koje je u decembru prošle godine EU uputila tadašnja srpska premijerka, u kom je izrazila rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma, odnosno iznela crvene linije Srbije za Kosovo, a Vučić je na postavljeno pitanje rekao:

"Što se tiče prvog pitanja, nemam pojma o kakvim je pismima reč. Ja ću da vam kažem šta znam. Ne znam ni šta je pisala Ana Brnabić, ni da li su oni donosili neko drugo rešenje ili ne. U Ohridskom sporazumu i za Ohridski sporazum nemamo problem, i o tome sam već govorio u Narodnoj skupštini, imamo problem sa dve stvari, a to su UN i agencije i organizacije pri UN. Nikada to nisam krio. To sam u svakom svom verbalnom i svakom svom drugom nastupu izgovorio", naglasio je Vučić.

Istakao je da su reči predsednika Republike obavezujuće i jednako važne kao i pisani dokument. 

Uspostavićemo tužilaštvo koje će se baviti delima usmerenim protiv Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije, a koje će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

"Usaglasili smo to i sa Srbima, sa Kosova i Metohije. Posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno", rekao je Vučić tokom obraćanja građanima Srbije.

On je dodao da državni organi u Srbiji često nemaju dovoljno vremena za KiM.

"To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija biće proglašena za područje posebne socijalne zaštite

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti, da će, zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo na KiM, Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija biti proglašena za područje posebne socijalne zaštite, čime će, kako je rekao, biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene i mnoge druge.

On je naglasio da će mere biti usvojene "u narednih 45 dana, a da će se pokušati da to bude u narednih 30 dana".

 "To radimo zato što je ovaj teror usmeren na otežavanje života običnim ljudima, Srbima na Kosovu i Metohiji i predstavlja njihovo ekonomsko i socijalno urušavanje i zbog toga ćemo našu podršku i pomoć stanovništvu dramatično i drastično da uvećamo", najavio je Vučić.

On je izjavio da će za grupu od 5.000 ljudi, koji su nezaposleni, država da izdvoji podršku na mesečnom nivou od 20.000 dinara.

Imamo zahteve i poteze u pet oblasti po pitanju Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas, tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu.

"Zahtevamo povratak na 'Status Quo Ante' uklanjanjem ključnih posledica jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima, što predstavlja nužnu prepostavku za smisleni napredak u procesu dijaloga", rekao je Vučić.

On je dodao da to pokreće sedam nužnih tačaka za nastavak dijaloga.

"Pod jedan, raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće misije OEBS i kontrolu EU. Pod dva, primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever. Tačka tri, povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije. Zatim, pod četiri, povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima", naveo je Vučić. 

Širimo broj ljudi koji će dobijati podršku iz BG, ali samo ako žive na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti proširen broj ljudi koji će dobijati podršku države na KiM, ali da će biti namenjena samo za one koji žive na KiM, kao i da će biti povećana kontrola trošenja tih sredstava. "Kada sam rekao širićemo, ovoga puta ćemo napraviti veliku razliku.

Ovoga puta svaki dinar o kojem ovde govorimo, dobiće samo oni koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Naveo je da su se na KiM ljudi s pravom žalili na to što pogodnosti i novac dobiju i oni koji žive u Kragujevcu, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Kraljevu i svakom drugom mestu.

"Sve ove mere odnosiće se samo na ljude koji žive na Kosovu i Metohiji. Imaćemo iz tri različita državna organa stalnu i svakodnevnu kontrolu, kako se troše sredstva države Srbije, na koji način se troše i da to ne odlazi nikako onima kojima ne pripada, već samo onima koji su svoju sudbinu zaista vezali za Kosovo i Metohiju", naglasio je Vučić.

Zapad ne zanima sudbina srpske dece na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da političare i državne organe zemalja Evropske unije i Amerike ne zanima sudbina srpske dece na teritoriji Kosova i Metohije i da to najbolje oslikava odnos izjava stranih političara i institucija kada su u pitanju srpske i albanske žrtve.

On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je bilo samo šest izjava stranih zvaničnika kao reakcija na pucnjavu dvoje srpske dece koja su na KiM išla po badnjak i ukupno 7.600 izjava stranih zvaničnika na stradanje policajca u Banjskoj, koji ni po jednom međunarodnom aktu nije trebalo da bude tu.

"Ne interesuje njih sudbina naše dece. Jedino što ih interesuje to je da svaku našu meru sagledavaju iz ugla nezavisnog tzv. Kosova. Šta god da kažete, oni kažu - pa nezavisno Kosovo ima pravo da u skladu sa ovlašćenjima suverene države se ponaša na ovakav ili onakav način", rekao je Vučić.

Vučić dodaje da mi kao država možemo da pokažemo hrabrost, da ogolimo tu vrstu licemerja koja postoji i da osnažimo svoj narod u borbi.

Ni potpisi obe strane na Briselskom sporazumu, ni garancije EU, ne znače ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sve što je Srbija razumela da je potpisano u okviru Briselskog sporazuma 2013. nije sprovedeno, kao ni da potpisi ni prištinske, ni beogradske strane, kao ni garancije EU da će dogovorene norme biti sprovedene u delo, ne znače ništa.

''Postigli smo Briselski sporazum koji je bio težak za nas, bilo je nemoguće postići bolje u datim uslovima. Mnogi pregovarači su želeli da se prihvate i neuporedivo lošiji uslovi, jer su to pritisci bili, koje je gotovo nemoguće izdržati'', rekao je Vučić tokom današnjeg obraćanja javnosti.

On je istakao da, nakon potpisivanja Aneksa Briselskog sporazuma 2015. počinje uzurpacija od strane Prištine, kreće rušenje Briselskog sporazuma od prvog trenutka, pogoršanje životnog položaja Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, njihovo tiho i glasno proterivanje i želja da se po svaku cenu jednom za uvek završi nestankom Srba, jer to je jedina garantija da će Kosovo biti nezavisno, ili kako Albanci to smatraju, slobodno', rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je to posebno očigledno od kako je premijer privremenih prištinskih institucija postao Aljbin Kurti.

Mere koje smo danas doneli nisu lake, neizbežno da će naići na otpore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da mere koje su danas donete nisu lake, zahtevaju ogroman trud i rad i da je neizbežno da će naići na otpore.

"Na Kosovu i Metohiji znam sve probleme, od pravnih, političkih, ekonomskih. Ja znam da nema dobrog rešenja. I neću da obmanjujem i da lažem bilo koga. Mere koje smo danas doneli su nelake, nejednostavne, zahtevaju ogroman trud, rad. I neizbežno će naići na otpore. A hoće li zadovoljiti sve? Pa naravno da neće. I onako će svi samo da čekaju kraj našeg obraćanja, da bi se sa svojim laganim, lagodnim i besmislenim rešenjima ustremili na domaću javnost, kako bi ukazali na to kako smo nesposobni, a oni su to baš sposobni", rekao je Vučić obraćajući se građanima u Palati Srbija.

Dodao je da ne govori samo o političkim protivnicima, već i onima koji dolaze sa Zapada.

"Na Kosovu smo gubili stanovništvo proporcionalno, procentualno dramatično već od 1961. godine, a 1981. godine su već Albanci videli svetlo na kraju tunela, kada su po rudnicima krenuli sa štrajkovima. Mi nismo razumeli sve što se zbiva u svetu. I za to smo platili visoku cenu na prostoru, celokupnom prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Vučić.

Srbija se nalazi u nelakoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova i Metohije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti, zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo na KiM, da se Srbija nalazi u nelakoj pravno-političkoj situaciji po pitanju KiM.

"Ekonomski napredujemo veoma brzo, vrlo dobro, možda i odlično, kako kažu ekonomski parametri i pokazatelji. Ali ono što ostaje naša najbolnija i najteža tačka, nema nikakve sumnje, jeste Kosovo i Metohija", rekao je Vučić.

Istakao je da je Kosovo najskuplja reč za svakog Srbina, istovremeno najlakše potezana, neretko sa neopisivom lakoćom neodgovornosti.

"Njena upotreba i zloupotreba su nas dovodile do besmisla. Kakve god mere bih predložio i šta god uradili, nikada niko neće biti zadovoljan. Niko osim malog kruga racionalnih ljudi koji hoće da budu fer prema sebi i prema svima drugima, razumevajući kakva je situacija na Kosovu i Metohiji, danas, juče, pre, deset ili 15 godina. Šta god da smo predložili, na kraju bi svi bili protiv. Ne neki, svi", naveo je Vučić.