21. septembar 2024 18:27

Jelena Žarić Kovačević otvorila Jedinstveno upravno mesto i novouređeni centar Bosilegrada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Žarić Kovačević otvorila Jedinstveno upravno mesto i novouređeni centar Bosilegrada

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BOSILEGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević otvorila je danas sa predsednikom Opštine Bosilegrad Vladimirom Zaharijevim, a u okviru obeležavanja Dana opštine, Jedinstveno upravno mesto i novouređeni centar opštine.

U otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta u Bosilegradu, Ministarstvo je uložilo 7,7 miliona dinara, a u prvu fazu obnove centralne gradske ulice i uređenja centra Bosilegrada blizu pet miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Žarić Kovačević je istakla da je u pitanju 55. Jedinstveno upravno mesto koje je otvoreno u Srbiji, kao i da je Ministarstvo do sada dodelilo ukupno 435 miliona dinara za osnivanje 69 jedinstvenih upravnih mesta od kojih je 55 otvoreno, a za preostalih 14 otvaranje se očekuje do kraja godine.

Ona je dodala da jedinice lokalne samouprave treba da budu na usluzi građanima, istinski efikasni i pristupačni servis, te da tu svoju osnovnu ulogu jačaju preko modernih uslužnih šaltera, jedinstvenih upravnih mesta.

Žarić Kovačević je istakla da je osnovna ideja uvođenja ovih mesta da ona postanu most između građana i uprave, jedinstvena kontakt tačka za komunikaciju građana sa svim organima kako bi ostvarili svoja pravo.

Zahvaljujući Jedinstvenim upravnim mestima, prema njenim rečima, građani mogu na jednom mestu da podnesu zahtev, dobiju potrebne informacije, kao i da nakon efikasne saradnje svih relevantnih organa za konkretan postupak, u komunikaciji samo sa jednim službenikom, dobiju i odgovarajuće rešenje.

Kako je navela, na ovaj način građanima se štedi vreme i sprečava praksa čekanja u redovima i obilaženja brojnih šaltera.

Žarić Kovačević je prilikom otvaranja rekonstruisanog centra opštine naglasila da je Ministarstvo finansiralo iz Budžetskog fonda obnovu i uređenje trotoara i slobodnih površina u ulici Georgi Dimitrov, glavnoj saobraćajnici u opštini.

Tokom boravka u Bosilegradu Žarić Kovačević je obišla brojne izlagače na tradicionalnoj manifestaciji „Bosilegradski zelnik“, a zajedno sa predsednikom opštine dodelila je i priznanja.

Takođe, razgovarala je i sa građanima Bosilegrada koji su bili posetioci ovog kulturno-umetničkog programa.