22. septembar 2024 13:01

Aleksandar Miletić: Ne bi trebalo da se bavimo izmeštanjem Titovog groba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Miletić: Ne bi trebalo da se bavimo izmeštanjem Titovog groba

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Istoričar Aleksandar Miletić ocenio je danas da javnost u Srbiji ne bi trebalo da se bavi pitanjem izmeštanja groba jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita iz Kuće cveća, s obzirom na to da smo, kako kaže, kao narod, zbog izmeštanja grobnih ostataka različitih zarobljenika, na neki način prepoznati ili žigosani u svetu.

Miletić je u razgovoru za Tanjug dodao da to narodu, sa takvom hipotekom na svojim leđima, nije potrebno.

"Mislim da kao narod, koji je nažalost danas prepoznat i kao narod koji ne priznaje uvek sve te zločine ili barem ne priznaje pravnu kvalifikaciju svih tih zločina, da apsolutno ne bi trebalo da se bavi tom pričom", poručio je istoričar.

On smatra da je "besmisleno" da jednu takvu inicijativu pokreće gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, jer se radi o instituciji koju je osnovala Vlada Srbije.

"To je izvan bilo koje priče koja je smislena i koja ima bilo koji kontekst", naglasio je Miletić.

Govoreći o 80 godina od operacije Halijard, Miletić ističe da je to bila jedna od najvećih akcija spasavanja u Drugom svetskom ratu.

"Na teritoriji Jugoslavije spaseno je najviše američkih avijatičara, verovatno oko 2.500. To je jedan sjajan trenutak u kontekstu legitimisanja ovog prostora kao aktivnog dela antifašističke koalicije i onoga što je kao vrednosna paradigma nosio kasni jugoslovenski socijališki režim - da je svuda bio prepoznat po toj tradiciji antifašizma", rekao je Miletić.

Na konstataciju da su i četnici i partizani tokom Drugog svetskog rata sarađivali sa Nemcima, Miletić ističe da saradnje nije bilo, samo pregovora.