24. septembar 2024 12:56

Žarko Rakić: Za Srbiju jako važna borba u UN zbog rezolucije 1244 i udara na nju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Rakić: Za Srbiju jako važna borba u UN zbog rezolucije 1244 i udara na nju

Foto: Tanjug

BEOGRAD  - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas, govoreći o učešću predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Nujorku, da je za Srbiju veoma važna borba u UN zbog rezolucije 1244, i primera udara na nju od strane onih koji nisu zadovoljni kako se Srbija ponaša u slučaju otimanja dela njene teritorije.

On je za Tanjug istakao da rezolucija 1244 nije promenjena, kao i da nije usvojena neka nova rezolucija koja bi redefinisala status Autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

"Govori se o promenjenim okolnostima, i onda dođete u situaciju da termin promenjene okolnosti su jači od dokumenta koji je usvojen upravo u UN. Pitate se da li je to kraj međunarodnog prava, jer to samo tako možete da tumačite kada neko kaže 'mora reč je važnija od onoga što je usvojeno i što toji na papiru' ", naveo je Rakić i poručio da ničija želja ili izgovorena reč ne može da bude važnija od bilo kog potpisanog sporazuma.

Iako su UN najvažnija svetska pozornica, Rakić kaže da je iskustvo pokazalo da nema mesta optimizmu i da neće biti značajne poruke Prištini iz UN, nakon predstavljanja redovnog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Imali smo prvo Samit o miru, pa Generalnu skupštinu, pa Savet bezbednosti, i svuda je naša delegacija govorila o Kosovu tako da će i na SB UN povodom izveštaja Gutereša biti ozbiljnih primedbi na ponašanje Unmika. UN su se tu nekako povukle u stranu, glavna uloga je prepuštena NATO-u i E, tako da je taj izveštaj više formalnost da bi mandat Unmika mogao da se produži", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, sve se vrti u krug i za sada nema pomeranja zato što se glavne odluke više ne donose u SB UN.

Nakon govora predsednika Vučića u UN, Rakić je ocenio da Srbija može da očekuje podršku od starih prijatelja, Rusije, Kine, ali i svih država koje imaju slične probleme ili bi mogli u budućnosti da ih imaju.

On smatra da će svako ko se oseća ugroženo od hegemonije zapada na bilo koji način, sa pažnjom saslušati reči predsednika Vučića, kako ne bi učinili istu grešku i poverovali lažnim obećanjima i upozorenjima, odnosno mehanizmima koje je zapad do sad koristio.