26. septembar 2024 15:49

Mali: U rebalansu veća izdvajanja za nauku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: U rebalansu veća izdvajanja za nauku

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena veća sredstva za nauku, odnosno da su povećana sa 36,5 na 37,5 miljardi dinara.

"Povećena su izdvajanja za nauku, ali moje pitanje za vas sve ovde koji spočitavate oko ulaganja u nauku, da li znate da je Fond za nauku osnovan zakonom 2019. godine? Osnovala ga je ova vlast. Što se neko pre toga nije setio da osnuje Fond za nauku i da na takav način da podstrek našim istraživačima i naučnicima", upitao je Mali.

On je naveo da su u poslednjih nekoliko godina otvorena i tri načuna instituta, dva u Novom sadu, jedan u Kragujevcu. Mali je naveo da je pre toga poslednji takav institut osnovan u doba SFRJ. 

Martinović: Srbija je neto izvoznik hrane, rekordna izdvajanja za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je da Srbija danas više izvozi hrane nego što uvozi i da nije ni u kakvom dužničkom ropstvu kada je u pitanju hrana, kao i da su izdvajanja države za poljoprivredu rekordnih 100 milijardi dinara.

Odgovarajući šefu poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslavu Aleksiću na sednici Skupštine Srbije o rebalansu budžeta za ovu godinu, Martinović je rekao da je svaki podatak koji je on izneo neistinit i da su ulaganja države u poljoprivredu nikada veća.

"Mi itekako imamo šta da izvezemo i izvozimo, 70 odsto svega onoga što proizvede srpski seljak izvozi se na tržište Evropske unije. Taj podatak vam govori da smo politikom povećanja posticaja, ulaganja u mehanizaciju, podigli intenzivnost naše poljoprivredne proizvode. Proizvodimo više i kvalitetnije", rekao je Martinović.

Kako je rekao, i sam Aleksić je svoju poljoprivrednu mehanizaciju obnovio za vreme ove vlasti, kao i najveći broj njegovih kolega zemljoradnika.

Đurđević-Stamenkovski: Opozicija ne može da mi oprosti što nisam dozvolila DOS 2

Ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević-Stamekovski izjavila je danas da opozicija ne može da joj oprosti što nije dozvolila da njena politička stranka pruži patriotski legitimitet stvaranju DOS-a 2 i dodala da smatra da je za Srbiju bio poguban i DOS 1, a kamoli DOS 2.

Na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu, Đurđević Stamenkovski je rekla da je uočila da određeni broj opozicionih poslanika ima kvotu koliko puta treba da je pomene i da će u svakoj prilici pokušati da je napadnu, ali da ona neće da odgovara svaki put zato što želi da se sednica što pre završi.

Kako je rekla, 2000. godine, kada je tadašnja vlast ušla u Skupštinu Srbije, izvršena je obojena revolucija u zemlji i došlo je do smene vlasti.

"Svaki element patriotizma je proteran, između ostalog, 2001. je ukinuto i ministarstvo koje se bavilo porodicom, zemlja je rasprodata u bescenje, stotine hiljada ljudi je ostalo bez posla, suverenu državu pretvorili smo u vazala. Veliki broj patriota bio je zloupotrebljen za ciljeve onih koji su želeli da degradiraju suverenitet naše države. Sličan scenario u vidu DOS-a 2, planiran je ponovo", rekla je ministarka. 

Vulin: Opozicija plasiranjem laži vodi hibridni rat protiv države

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin optužio je danas pojedine predstavnike opozicije da namernim plasiranjem laži vode hibridni rat protiv svoje zemlje.

Reagujući na tvrdnju šefa poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića da je on, dok je bio šef BIA, učestvovao u prebacivanju ruskog državljanina optuženog za krijumčarenje oružja, iz Milana u Moskvu, Vulin je na sednici Skupštine Srbije rekao da je to nemoguće, jer bi morao da prođe pola EU i da on i ne zna o kome Aleksić govori.

Vulin je rekao da nije strašno što Aleksić, kako je rekao, laže, već što unižava svoju zemlju.

"Ako smo se pitali gde je gospodin proveo mesec dana u Americi, sad znate. Išao po instruktažu da mu kažu šta da kaže, šta da pita, koga da napada. Dovodite svoju zemlju u poziciju da ona sad treba nekome nešto da se pravda. Vi bacite jednu potpunu laž, važno je da sad ovo može se zavrti po raznim portalima i onda će ti portali da budu preneti u okruženju, u regionu", rekao je Vulin.  

Polemika kada će biti sednice o litijumu i da li predsednik treba da prisustvuje

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije ponovo su danas diskutovali o tome da li će i kada biti održana sednica posvećena litijumu, a opozicioni poslanici su izneli i različite stavove da li predsednik Aleksandar Vučić treba da prisustvuje toj i sednici o Kosovu i Metohiji koju su takođe tražili predstavnici opozicije.

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta je pitanje održavanja sednice o litijumu pokrenuo na početku današnjeg rada, a tokom rasprave je dodao da je na Kolegijumu Narodne skupštine dogovoreno da se posle sednice o rebalansu budžeta održi i ona o litijumu.

"Vi sad tražite od nas da skratimo naše vreme tako što ćemo odustati od amandmana. Nemojte da bežite od sednice o litijumu, jer ako ne bude rasprave ovde biće na ulici. Ana Brnabić je rekla da je zaintresovana da se razgovara i o KiM, gde je sad sednica o KiM? O svemu može, ali ne smete o litijumu i KiM. Neka dođe i predsednik, i treba da dođe", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je nekoliko predstavnika opozicije tražilo da predsednik Srbije ne dolazi na sednicu.

"Ja verujem da bi jedva čekao da dođe da se sa ovakvim političkim gromadama porve, da ne ponavljam priče o panti i piti", rekao je Jovanov. 

Brnabić: Opozicija tražilia sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju, a podnela 146 amandmana

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je opozicija tražila sednicu o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a pri tom podneli 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja i pozvala opoziciju da odluči šta želi. Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, da li će i kada biti održana sednice o litijumu i o KiM, pozvala opoziciju da odluči koji su joj prioriteti i šta žele da se radi u skupštini.

"Tražili ste sednicu o litijumu da to bude na vanrednom zasedanju, a to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a 1. oktobra počinje redovno zasedanje, a onda ste podneli 146 amandmana na ove zakone o kojima se trenutno raspravlja", rekla je Brnabićeva.

Navela je da opozicija pri tom koristi svako pravo za repliku, da oteže sednicu, a dodatno su podneli predlog da se razgovara i o Kosovu i Metohiji.

"Ili ne znate kad se završava zasedanje ili ne želite da raspravljamo ni o litijumu ni o KiM. Evo uradite šta želite sa tih 146 da bismo otvorili sednicu o litijumu jer ovo što sad imamo ne možemo da završimo u vanrednom zasedanju", objasnila je Brnabićeva.

Rasprava o amandmanima počela polemikom Jovanova i Milivojevića

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o amandmanima na predlog rebalansa budžeta i ostalih zakona koji su na dnevnom redu, a početak rasprave obeležila je polemika šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića.

Jovanov je, na tvrdnje Milivojevića, da je bivša vlast izgradila 1.400 kilometara puteva rekao da su to "stelt" putevi, koje, kako je rekao, niko osim njih nije video.

"Završetak kompletnog koridora 10 je manje koštao nego jedan most. To da će na svaki način da pravda NATO agresiju na ovu zemlju, to je jasno i nisam očekivao da bude drugačije. Prosto neko ko je bio NATO dobrovoljac iz 1999. i iz uverenja postavljao lokatore, ne očekujem da osuđuje ono što je NATO posle s tim lokatorima radio", rekao je Jovanov.

On je rekao da je besramno i nisko bilo i Milivojevićevo prozivanje predsednice parlamenta Ane Brnabić zato što nije bila na sednici dva dana. 

Poslanici nastavili raspravu o rebalansu budžeta

Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, posle čega će uslediti rasprava po amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu.

Ukupno je podneto 146 amandmana na sve zakonske predloge, od kojih 119 na predložene izmene zakona o budžetu za 2024. godinu.

Poslanička pitanja se postavljaju svakog utorka i četvrtka na početku sednice.

Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika u parlamentu od 16 do 19 časova.