27. septembar 2024 20:40

Vučić: U Njujorku nisam imao lake razgovore o AP Kosovu i Metohiji, izneo sam poziciju Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: U Njujorku nisam imao lake razgovore o AP Kosovu i Metohiji, izneo sam poziciju Srbije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je tokom boravka u Njujorku imao razgovore o AP Kosovu i Metohiji koji nisu bili laki, navodeći da je sa sagovornicima imao različita viđenja, ali da je otvoreno govorio o poziciji Srbije.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tokom tih razgovora o situaciji na AP KiM razumeo "ko je stajao iza nekih akcija, kome nisu smetale, ali i ko je bio protiv akcija" koje je sprovodio režim premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija.

"Celo jutro analiziram sve ono kroz što sam prolazio i sa američkim zvaničnicima i sa svima drugima", naveo je Vučić i dodao da o detaljima tih razgovora ne može da govori, jer je takav dogovor.

On je istakao da je iskreno i otvoreno govorio o poziciji Srbije i da "ništa nije krio".

Spojili smo nespojivo, doveli na prijem predstavnike najmoćnijih partija u SAD

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je na svečanom prijemu "Serbia Beyond Future" koji je sinoć održan u Njujorku Srbija "spojila nespojivo", jer je uspela da dovede dovede istaknute predstavnike dve najmoćnije partije u SAD kao i druge važne goste.

On je za RTS naveo da je dodatni značaj tog skupa, kada su predstavljeni potencijali Srbije od veštačke inteligencije, biotehnologije do "Ekspa 2027", što se to dogodio uoči američkih predsedničkih izbora.

Predsednik je naglasio da je na prijemu bio novi pomoćnik državnog sekretara Aleksandar Kasanof, zadužen za Zapadni Balkan, kao i Ričard Grenel iz Trampove Republikanske partije i Erik Svolvel, istaknuti demokratski kongresmen i jedan od bliskih prijatelja Kamale Haris.

"Najmoćnije goste imali smo iz SAD, ali smo imali i devet ministara spoljnih poslova, jednu predsednicu, jednog premijera. Dakle, veoma sam srećen, jer su ti ljudi došli da pokažu poštovanje prema Srbiji", rekao je Vučić.

Drago mi je što Srbiju prepoznaju po tehnološkom napretku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je srećan što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju kao državu koja radi na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti veštačke inteligencije i nauke.

"Mi radimo na tome i srećan sam što je neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju, a mnogo će nam značiti u 2025. što ćemo da predsedavamo grupom zemalja partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Bićemo još jedan kamičak koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju, ali to je budućnost", rekao je Vučić za RTS.

Poslednjeg dana višednevnog boravka u Njujorku, gde je imao bilateralne sastanke sa 40 svetskih lidera i govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija on je rekao da sve što Srbija može da uradi, to je da razmišlja o unapređenju tehnologije i inovacijama.

"Pričamo o ulaganju o nauku, ali stvarnom ulaganju u nauku. To ne znači da se dodvoravamo nekome, već želimo da pomožemo onima koji su izuzetno produktivni", istakao je Vučić.

Razgovor sa premijerom Izraela govori o ugledu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, govoreći o razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, da naša zamlja ima prijateljski odnos prema jevrejskom narodu, ali i da ujedno kao država imamo i brojne arapske prijatelje.

Vučić je za RTS naveo da je dobijao kritike zbog razgovora sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom, ali da je njegov posao da priča sa svima.

"Treba da budemo ponosni. Mislim da je samo jedan čovek uspeo da razgovara, ili ukupno dvojica, i sa predsednikom Irana i sa premijerom Izraela. I u onakvom trenutku da vas primi premijer Izraela, kada je odbio, verujte mi, desetine bilaterala, onda vam je jasno da ipak postoji neki ugled Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da je to pokazatelj da Srbija postaje važna na svetskoj mapi, kao i da je to politika kakvu treba da vodimo, brinući pritom o državnim interesima.

Politički se podiže glas malih zemalja u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Njujorku da se u svetu politički podiže glas malih zemalja i da se "antikolonijalni i antiimperijalni glasovi" čuju iz Afrike, kao i sve više iz Južne Amerike. Na pitanje da li misli da je moguće i nekim većim angažmanom i većom slobodom malih zemalja smanjiti taj jaz koji postoji u svetu i sprečiti da male zemlje budu žrtve primene sile nad pravom, Vučić je za RTS rekao:

"Teško ćemo to skoro uspeti, ali da, politički se podiže glas. Imate sad bučnu političku borbu u Africi između Kine i Amerike. Naravno, deo svog kolača i dalje imaju Francuzi, deo im uzimaju Rusi, ali i jedno i drugo je relativno mali deo te, kako to neki ovde nazivaju, velike torte, a ja bih rekao jednog divnog kontinenta što se tiče uticaja", rekao je Vučić.

Istakao je da je Kina u ovom trenutku vrlo ozbiljno ugrozila dominaciju SAD.

"Ako postoji kontinent gde je puna dominacija Amerike, makar jednim delom ugrožena, to je onda Afrika. Zašto sam vam ovo sve rekao? Zato se ti glasovi antikolonijalni, antiimperijalni čuju iz Afrike i čuju se sve više iz Južne Amerike. U Južnoj Americi, kao i ova nova grupa od osam zemalja u kojima Amerikanci imaju direktnu kontrolu nad dve zemlje Centralne Amerike, na šest, a posebno na dve nemaju nikakvu poput Nikaragve i Hondurasa, širi se to isto i po Južnoj Americi i karipskim zemljama. Međutim, suštinska borba će biti oko veštačke inteligencije i oko onoga što dolazi", rekao je Vučić.

Svet ne ide u dobrom smeru, u SAD u fokusu Bliski istok

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je u Njujorku tokom održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u fokusu bila situacija na Bliskom istoku, i da to možda nije dobra vest za Ukrajinu, ali da Evropa mora da radi sve što može da zaustavi taj rat. "Što se sveta tiče, mislim da ne ide u dobrom smeru.

Ođednom, usred (današnjeg) susreta Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog, poslate su različite i ne u potpunosti koheretne poruke", istakao je Vučić za RTS na kraju boravka u Njujorku.

On je dodao da je u SAD jedina suštinska vest - Palestina, Izrael, a sada Liban i Izrael, i lider Hezbolaha Hasan Nasralah, za koga se nagađalo da je ubijen u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta.

"O čemu god da se govori ovde, pa čak i o velikim poplavama i uraganu na jugu Amerike, dakle, od Floride do Južne Karoline... Bliski istok 'jede' američku pažnju. Što znači da će se oni tome posvećivati više. Nisam siguran da je to sjajna vest za Ukrajinu. Evropa mora da radi sve što moze da zaustavi taj rat. (Predsednik Francuske) Makron je učinio sve da se zaustavi krvoproliće na Bliskom istoku, ali nije to jednostavno. Mi nemamo taj uticaj. Evropa mora da pokuša da zaustavi sukob u Ukrajini", napomenuo je Vučić.

U Njujorku smo gledali što bolje politički i ekonomski da pozicioniramo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na kraju boravka u Njujorku, da je imao brojne sastanke i intenzivnu agendu, kao i da su za sve, kao i za nas, bili veoma važni sastanci na marginama Generalne skupštine UN, i da je cilj bio da se što bolje, politički i ekonomski, pozicionira naša zemlja.

"Tako da svakako je bilo intenzivno i ne samo za nas, već i za sve druge. Pretvorio se dolazak u Njujork najmanje u ono što se vidi pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, a mnogo više što se zbiva u hodnicima i što se zbiva na različitim sastancima", rekao je Vučić za RTS.

Istakao je da je naša delegacija gledala da razgovara što je moguće više.

"Da pozicioniramo Srbiju što bolje. Podelio bih u dva dela. Jedan je taj politički aspekt, drugi je ekonomski aspekt i naravno prepletanje politike i ekonomije. Mislim da smo neke važne kontakte po prvi put napravili za našu zemlju što se njenog ekonomskog napretka u budućnosti tiče.