1. oktobar 2024 18:38

Vučić: Srbija ne planira da ratuje, ali želi da sačuva Ustav i nacionalne interese

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija ne planira da ratuje, ali želi da sačuva Ustav i nacionalne interese

Foto: Tanjug/video

ŽENEVA - Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija ne želi i ne planira da ratuje, ali da želi da sačuva Ustav, vitalne nacionalne i državne interese, poštujući Albance, razgovarajući i rešavajući probleme kroz dijalog.

"Plašim se da dijalog nismo imali, upravo zato što jedna strana, a to nije srpska, taj dijalog nije želala", rekao je Vučić u Ženevi, odgovarajući na pitanje novinara albanskog porekla da li je optimista u pogledu dijaloga i mogućeg susreta sa premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

Na navode novinara da se u Beogradu i Prištini govori o ratu, Vučić je istakao da se u Beogradu ne govori o ratu već o razvoju Srbije. "Ljudi koji bi da ratuju ne razmišljaju o tome kako da menjaju svoje navike, kako da rade i uče više i kako da prave univerzitete i fakultete drugačijim i boljim. Mi ne volimo da ratujemo. I ne planiramo da ratujemo", poručio je Vučić.

On je izrazio očekivanje da će se promeniti prilike u budućnosti i da će neko dobro razumeti da od dijaloga mogu svi da imaju korist i od kompromisnih rešenja.

"A to da se pretnjama stvari rešavaju etničkim čišćenjem Srba pre svega sa sevara Kosova i Metohije, to nije ozbiljna politika i ona neće doneti dobre rezultate", istakao je Vučić.

U narednih mesec dana sastaću se sa Šolcom

Predsednik Srbije izjavio je da će se u narednih mesec dana sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da se sa njim neće, kako to tvrdi opozicija, konsultovati o realizaciji projekta "Jadar" već o drugim važnim temama za našu zemlju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Ženevi kako komentariše izjavu predstavnika opozicije da pre skupštinske rasprave o litijumu, koja je zakazana za 7. oktobar, on mora da ide u Nemačku da se konsultuje sa Šolcom o tome kako će se realizovati projekat "Jadar".

Vučić je rekao da je ta sednica trebalo da se održi u ponedeljak. "Sednica je trebalo da bude juče. A oni znaju da u Nemačkoj prvo imate neki događaj u Hamburgu, pa imate Berlinski proces i oni to znaju - svake godine u oktobru to imaju. Pričaju da mora neko da ode do Šolca, a ne tiče se te teme uopšte", rekao je Vučić.

On je istakao da se sa nemačkim kancelarom konsultuje o drugim važnim temama i dodao da je u planu da u narednih mesec dana sa Šolcom obiđe Saksoniju.

"Ne konsultujem se sa Šolcom oko toga, nego oko drugih stvari koje su važne za našu zemlju. Kad se ne viđam sa Šolcom, onda sam izolovan, a kada se viđam sa Šolcom i Makronom valjda radim iza leđa svom narodu. Ja nikad ne radim iza leđa svom narodu", poručio je Vučić.