3. oktobar 2024 23:16

Vučević: Ima nagoveštaja da bi Priština mogla da prihvati ulazak srpske robe na AP KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Ima nagoveštaja da bi Priština mogla da prihvati ulazak srpske robe na AP KiM

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da postoje nagoveštaji da bi Priština mogla da prihvati ulazak srpske robe na AP Kosovo i Metohiju.

"Ima nekih nagoveštaja da bi možda Priština mogla da popusti, odnosno da prihvati ulazak srpske robe na Kosovo. Nemci sada to dosta promovišu kroz novi Cefta sporazum, što zahteva i mnogo naše taktičnosti i mudrosti. Videćemo da li će to u predvečerje 10. godišnjice Berlinskog procesa biti postignuto", rekao je Vučević tokom gostovanja u emisiji ''Direktno'' na televiziji Juronjuz Srbija.

On je naveo da Srbima na AP KiM nedostaju bezbednost i sigurnost kao uslov svih uslova za normalan život. "A, onda čujete da deca nemaju redovne vakcine, da ne mogu da se vakcinišu, da dobiju lekove, da fali oprema, aparatura, sve što je potrebno za život i rad'', rekao je Vučević.

Na pitanje šta to može Srbija da učini da se poboljša život Srba u toj pokrajini, on je istakao da može da poveća ekonomska i socijalna izdvajanja i da se još jače politički i diplomatski bori, kao i da se tim pitanjem bavi svakodnevno.

Vučević je istakao da je Srbima na AP KiM veoma teško, i da je važno reći šta može da se radi, a da se čuva cela država.

Bilo bi rasprave o litijumu da opozicija nije uložila 150 amandmana

Premijer Srbije izjavio je da je vanredna sednica Skupštine Srbije o litijumu mogla da bude održana da, prema njegovim rečima, opozicija nije uložila 150 amandmana na čije obrazlaganje je potrošila vreme za raspravu.

On je tokom gostovanja u emisiji ''Direktno'' na televiziji Juronjuz ocenio da je da je dobro što je predsednica Skupštine Ana Brnabić sednicu u redovnom zasedanju zakazala za 7. oktobar, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na tu sednicu ne treba da dođe, dok je Vlada spremna da učestvuje u raspravi ukoliko dobije poziv od predsednice parlamenta.

"Mislim da predsednik Vučić ne treba da dođe, on treba da radi svoj posao, to nije bio predlog onih koji su tražili tu raspravu. Da su oni hteli da dobiju predsednika, on bi došao kao što je svaki put dolazio, pogotovo kada se raspravljalo po pitanju KiM, ali i drugih tema", rekao je Vučević, dodajući da, prema njegovim rečima, opozicija ne želi da Vlada učestvuje u raspravi o litijumu.

S druge strane, naveo je da, ukoliko se proceni da treba da bude rasprave, on je spreman da dođe i dodao da je na predsednici Skupštine da odredi da li je Vlada pozvana da učestvuje u raspravi.

Ocenio je da treba da bude debate na temu litijuma, kao i da je ''pravo mesto za to'' Skupština, ali i naveo da je ''u praksi upitno'' da li je moguće čuti kvalitetnu raspravu zbog sastava parlamenta.