6. oktobar 2024 13:49

Maja Popović: Pojedinici koriste izmene i dopune Krivičnog zakona za manipulaciju građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Popović: Pojedinici koriste izmene i dopune Krivičnog zakona za manipulaciju građana

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović, rekla je povodom pogrešnih i zlonamernih tumačenja pojedinih rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika da je u pitanju reč o svesnoj manipulaciji i politikanstvu, koji imaju za cilj obmanjivanje građana.

"Predstojeće izmene i dopune nemaju za cilj ograničavanje ljudskih prava i sloboda zajemčenih Ustavom i međunarodnim ugovorima, kao što su sloboda okupljanja, sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda kretanja i dr. Naprotiv, kako je i naglašeno u obrazloženju izmena i dopuna, usled porasta kriminaliteta u određenim oblastima, kao i razvoja novih tehnologija, propisana su nova krivična dela, kojima se šalje jasna poruka o potrebi efikasnijeg suzbijanja ovakvih oblika ponašanja", rekla je Popović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, jedno od krivičnih dela koje je sadržano u Nacrtu zakona o izmena i dopunama Krivičnog zakonika je i krivično delo Objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela (član 343a), koje je predviđeno, kako bi se zaštitilo društvo od opasnih sadržaja koji mogu podsticati kriminalno ponašanje.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa