7. oktobar 2024 11:47

Poslanici Skupštine Srbije utvrdili dnevni red, jedina tačka izmene Zakona o rudarstvu i litijum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije utvrdili dnevni red, jedina tačka izmene Zakona o rudarstvu i litijum

Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije odbacili su danas više predloga za dopunu dnevnog reda, tako da će jedina tema današnje sednice biti predlog izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Inicijativu za taj predlog zakona podnelo je 86 poslanika opozicije. Među odbijenim predlozima za dopunu dnevnog reda je i zahtev predsednika poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomira Lazović da se na dnevnom redu nađe formiranje Komisije koja bi utvrdila šta se dogodilo sa 38.000 potpisa građana Srbije koji su potpisali i 18. maja 2022. predali Skupštini Srbije narodnu inicijativu za donošenje Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Lazovića je tvrdeći da su potpisi koje su građani prikupili "misteriozno nestali iz pisarnice", i da su oni, zbog toga, podneli krivične prijave protiv dvojice prethodnih predsednika parlamenta Ivice Dačića i Vladimira Orlića i da su spremni da podnesu krivičnu prijavu i protiv aktuelne predsednice Ane Brnabić.

Brnabić je na to odgovorila da nema nikakav problem sa tim i da se sigurno neće pozivati na poslanički imunitet kao što su to činili neki koji su, kako je rekla, divljali automobilima po gradovima u Srbiji.

Skupština Srbije nastavila sednicu, vladajuća većina dala kvorum

U Skupštini Srbije nastavljena je sednica utvrđivanjem dnevnog reda, a pošto je konstatovano da u sali parlamenta ima 223 poslanika i da postoji kvorum za rad.

Prethodno je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike vladajuće koalicije da obezbede većinu za kvorum.

Brnabić je na početku sednice u 10.00 sati konstatovala da nema kvoruma i odredila jednočasovnu pauzu, pošto je u sistem kartice ubacilo samo 67 poslanika opozicionih stanaka koji su tražili da se raspravlja o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Počela sednica Skupštine Srbije o izmenama Zakona o rudarstvu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odložila je danas početak sednice parlamenta, na kojoj treba da se razmatra predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, odmah posle intoniranja himne "Bože pravde", zbog nedostatka kvoruma i odredila pauzu od sat vremena.

Brnabić je navela da je 67 poslanika prisutno što nije dovoljno za kvorum, jer je za početak rada potrebno da bude najmanje 84 poslanika.

Prisutni poslanici Srpske napredne stranke i drugih stranaka vladajuće koalicije koji su bili u sali nisu se registrovali za prisustvo na sednici.

Na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja bilo je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, a koji je podnela grupa od 86 poslanika svih opozicionih partija kao i samostalni poslanici.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, ako na početku nema kvoruma sednica se odlaže za sat vremena, a ako ni tada nema dovoljno poslanika sednica se odlaže za sledeći dan.