10. oktobar 2024 13:01

Đedović Handanović: Nemojte da zastrašujete narod pogrešnim informacijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Nemojte da zastrašujete narod pogrešnim informacijama

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, na sednici parlamenta na kojoj se raspravalja o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima na predlog opozicije, da se i danas nastavlja iznošenje neutemeljenih informacija vezanih za projekat Jadar.

Ministarka je, odgovarajući na izlaganje predlagača Danijele Nestorović iz Ekološkog ustanka, istakla da se manipuliše građanima i da se oni obmanjuju u smislu broja stanovnika na koje će rudnik imati uticaja.

"Nemojte to da radite. Plašite narod, zastrašujete narod i to nastavljate da radite. Ponoviću još jednom. Tačan podatak je da projekat utiče na 52 stalno naseljena domaćinstva, od kojih je 51 Rio Tintu prodalo svoja domaćinstva, odnosno zemlju", rekla je ministarka.

Ona je dodala da su ta domaćinstva već preseljena, znači nema apsolutno reči o hiljadama stanovnika i nemojte i dalje da pričate o tome i da pominjete takve stvari koje nisu tačne i koje su neutemeljene. 

Nastavljena rasrpava o litijumu; Đedović: Ruska Federacija naš značajan partner u energetici

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, posle postavljanja poslaničkih pitanja, a resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović odgovarajući na neka pitanja rekla je da je Ruska Federacija naš značajan partner u energetskom sektoru i da će biti nastavljen aktivan dijalog sa svim ruskim partnerima. Đedović je na pitanje povodom toga što nije bila prisutna na Ruskoj nedelji energetike, rekla da je bio državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ruska federacija je naš značajan partner u energetskom sektoru i nastavićemo da vodimo aktivan dijalog sa svim ruskim partnerima kao što sam to lično činila u prethodnim nedeljama, mesecima i godinama. A takođe na nedavno održanoj konferenciji u SAD o energetici nisam bila jer sam bila sprečena", rekla je ministarka.

Na sinoć postavljeno pitanje poslanika vezano za koncesiju kod Baljevca ona je rekla da ne postoji važeća koncesija sa Rio Tintom.

 "Kao što sam i rekla, vlada Republike Srbije je 8. februara 2006. godine sa koncesionarom Rio Tinto, European Holdings, zaključila ugovor o koncesiji, odnosno tadašnji ministar (Radomir) Naumov iz Demokratske stranke Srbije, za istraživanje i eksploataciju borne rude Jarondolskog basena na teritoriji Baljevca, aktom od 5. avgusta 2009. godine. S obzirom da je kompanija odlučila da napusti koncesioni ugovor, odnosno dostavila obaveštenje da odustaje od daljih geoloških istraživanja u okviru ovog polja, koncesioni ugovor je istekao i on nije na snazi", rekla je Đedović Handanović.

Četvrti dan rasprave o litijumu u Skupštini Srbije

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, kao i svakog utorka i četvrtka, kada je sednica u toku, posle čega će preći na raspravu o jedinoj tački dnevnog reda - izmenama o dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Posle tri dana rasprave u plenumu i vlast i opozicija su ostali na istim pozicijama.

Opozicija, koja je predložila izmene zakona, ocenjuje da će eksploataciju litijuma, čiju zabranu traže, naneti ekološku štetu i da neće biti prevelike ekonomske koristi.

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.