10. oktobar 2024 12:24

Peskov odbacio izveštaje da se vojnici Severne Koreje bore na strani Rusije u ratu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov odbacio izveštaje da se vojnici Severne Koreje bore na strani Rusije u ratu

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izveštaje u kojima je navedeno da Severna Koreja šalje svoje vojnike da se bore na strani Rusije u ratu sa Ukrajinom.

Peskov je na konferenciji za novinare te izveštaje nazvao lažnim, preneo je TASS.

Izveštaj da je severnokorejsko vojno osoblje moglo da bude poslato u Ukrajinu izneo je južnokorejski ministar odbrane Kim Jong Hjun.

On je rekao da je to deo sporazuma o savezu između Moskve i Pjongjanga.

Rusija i Severna Koreja 19. juna su sklopile sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koje podrazumeva pružanje vojne pomoći u slučaju odbrambenog rata.

Peskov komentarisao izveštaje o izraelskim planovima za udar na Siriju

Dmitrij Peskov izjavio je danas da su eventualne rasprave o geografsko širenje vojnih operacija na Bliskom istoku neprikladne.

Kako je javila RIA Novosti, Peskov je to rekao odgovarajući na pitanje o izveštajima da Izrael planira udare na Siriju. On je kazao da bi teritorijalno proširenje vojnih operacija na Bliskom istoku imato katastrofalne posledice po region.

"Na našu žalost, neprijateljstvo se već širi geografski... Sve to, naravno, dovodi do uništenja civilne infrastrukture, desetine i stotine hiljada ljudi gube svoje domove, sredstva za život, posao i tako dalje i tako dalje. Stoga, naravno, ne želim ni da pričam o daljem geografskom širenju, posledice svega toga su katastrofalne za region“, rekao je Peskov.

Govoreći o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, Peskov je rekao da je "uvredljiva retorika na račun Rusije postala sastavni deo predizbornih kampanja u SAD".

"Generalno, tokom poslednjih nekoliko izbornih ciklusa, ovo je već postalo sastavni deo američke predizborne kampanje", izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika, govoreći o spominjanju Rusije tokom izborne kampanje u SAD.