10. oktobar 2024 12:55

Fernandez: Projekat Jadar će dodati jedan do tri odsto BDP-u Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fernandez: Projekat Jadar će dodati jedan do tri odsto BDP-u Srbije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Kada projekat Jadar bude pokrenut, on će omogućiti da se prave baterije za preko milion električnih vozila godišnje, a dodaće jedan do tri odsto BDP-u Srbije, izjavio je danas podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez.

On je na konferenciji za medije rekao da će to pomoći Srbiji, ali i državama koje se suočavaju sa egzistencijalnim pitanjima, odnosno klimatskim promenama.

"Ovo je prilika za Srbiju da iskoristi ovaj generacijski izazov i da iskoristi priliku koja se ne ukazuje tako često. Mi smo u poziciji da je svetu potrebno 42 puta više litijuma, ako hoćemo da do 2050. godine, dostignemo ciljeve čiste energije", rekao je Fernandez.

Podsetio je i da je na Forumu za mineralnu bezbednost razgovarano o projektu Jadra u Srbiji i istakao da pozdravlja javnu raspravu u našoj zemlji.

Dobijanje investicionog rejtinga velika i važna stvar za Srbiju

Dobijanje investicionog kreditnog rejtinga je velika i važna stvar za Srbiju, kao i za svaku zemlju, jer zemlje ulažu dosta vremena da dobiju takvu ocenu i da se tako plasiraju, rekao je danas američki podsekretar za ekonomski razvoj i energetiku Hoze Fernandez.

On je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi dobijanje investicionog kreditnog rejtinga za Srbiju, rekao da je dobijanje ove ocene važno iz više razloga.

"Jedan je taj što investitori po nekim propisima neće da ulažu u zemlje koje nemaju takvu karakteristiku, kao što su penzijski fondovi. Dobijanje investicionog rejtinga takođe smanjuje kamatne stope jer se smanjuje rizik od ulaganja", naveo je on.

Ocenio je da je na dobijanje ovog kreditnog rejtinga presudno uticalo ono što je uradila Vlada Srbije i mere koje je donela, a što je stvorilo veće poverenje investitora.

Srbija konstruktivan partner

Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez izjavio je danas u Beogradu da je Srbija konstruktivan partner SAD, kao i ključni partner po brojnim važnim pitanjima u regionu, uključujući energetiku i regionalnu ekonomsku integraciju.

Fernandez je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u Srbiji prvi put i to u trenutku kada je Srbija dobila kreditni rejting i kada se očekuje njen dvostruki rast u odnosu na Evropsku uniju (EU).

On je pozdravio razvoje srpske ekonomije, kao i njeno kretanje u pravcu razvoja modernih tehnologija, koje će, kako je rekao, razvijati i buduće generacije.

Fernandez je podsetio da su Srbija i SAD u septembru u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, na osnovu kojeg će američke kompanije mnogo lakše ulagati u energetski sektor u Srbiji, dodajući da se Srbija pridružila Forumu partnerstva za mineralnu bezbednost.