11. oktobar 2024 16:17

Vučić: Dobri ekonomski odnosi, trgovinska razmena sa Turskom usedmostručena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Dobri ekonomski odnosi, trgovinska razmena sa Turskom usedmostručena

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Turska imaju odlične ekonomske odnose, a da je trgovinska razmena u odnosu na pre nekoliko godina usedmostručena, kao i da se nada da će do kraja godine ona iznositi 2,6 milijardi evra.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je pre nekoliko godina ta trgovinska razmena bila nekoliko stotina miliona evra.

On je istakao da su dve zemlje veoma uspešne u razmeni usluga i dodao da je broj turskih turista najveći od svih stranih državljana, kao i da očekuje da će do kraja godine oko 360.000 srpskih turista posetiti Tursku.

"Tu smo uvek u deficitu jer Turska izlazi na Mediteran, tu je i Istanbul, svetski centar. Imamo direktnui liniju sa Ankarom, glavnim gradom. Turska je zemlja sa kojom se trudimo da osnažimo veze. Ona je važna sila na evroazijskom i svetskom nivou", rekao je Vučić.

Vučić priredio ručak za Erdogana: Nastavljeni razgovori o važnim temama

Predsednik Srbije priredio je danas ručak u čast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i naveo da su tom prilikom nastavljeni razgovori o važnim pitanjima, ali i o svakodnevnom životu.

Ručku su prisustvovale i supruge dvojice predsednika, Emine Erdogan i Tamara Vučić.

"U nešto opuštenijom atmosferi, uz srpske i turske specijalitete spravljene veštim rukama naših kuvarskih majstora, nastavljam razgovor sa predsednikom Erdoganom o važnim pitanjima, ali i o svakodnevnom životu", napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On je dodao da su srpski i turski običaji slični, a tema za razgvor ima mnogo kao i uvek kada se razgovara sa prijateljem.

Imamo veliki prostor za saradnju sa Turskom u oblasti vojne industrije

Vučić je rekao da Srbija i Turska imaju veliki prostor za saradnju u oblasti vojne industrije, kao i da su nedavno posle dugo vremena obnovljene naše izvozne dozvole za Tursku.

"Ja sam veoma zahvalan predsedniku Erdoganu na tome što je danas odlučno saopštio svojim saradnicima u kom smeru treba da se odvijaju naši odnosi. Naravno da je turska vojna industrija značajno snažnija nego naša, ali bez lažne skromnosti želim da kažem da naša vojna industrija nije za potcenjivanje i nije za zanemarivanje takođe. I u tim okvirima mi imamo prostor za veliku saradnju u budućnosti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o saradnji dve zemlje u toj oblasti.

Mi smo nedavno prvi put posle dugo vremena obnovili naše izvozne dozvole za Tursku, rekao je Vučić i dodao da smo zato jedan značajan deo granata izvezli na tursko tržište.

Predsednik je naglasio da to radimo samo kada u nekoga imamo poverenje i kada je konačni korisnik dozvoljen.

"Ja imam veliko poverenje u Redžepa Tajipa Erdogana i u njegov odnos prema miru i stabilnosti. Ja mislim da je ovo nešto u čemu i jedna i druga strana mogu samo da dobiju. Mi imamo mnogo ideja i već smo sastavili dobar deo našeg tima. Šta je to što nam je potrebno od turske strane, ali imamo ideje šta je to što smatramo da zajedničkim snagama možemo da razvijamo u budućnosti", rekao je Vučić. 

Suština svih razgovora sa Erdoganom da se očuvaju mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština svih razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da se očuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je ekonomska saradnja samo tada moguća.

"Sve ovo o čemu govorimo, povećanje trgovinske razmene, povećanje razmene u sferi usluga, ekonomski napredak - sve to je moguće samo kada imate mir i kada imate stabilnost", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Erdganom u Beogradu, na pitanje koji bi bili konkretni koraci koje Srbija i Turska nameravaju da preduzmu kada je reč o stabilnosti Balkana.

On je rekao da Erdogan ima mnogo ideja i da su razgovarali o tome kako da se trajno sačuva mir i da svi u regionu unapređuju saradnju.

"U skladu sa tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije znakove i signale prema i Bosni i Hercegovini, i obrnuto. Da garantujemo onima koji dolaze posle nas sigurnost, mir i posvećenost rešavanju problema, a posebno ekonomski razvoj", rekao je Vučić. 

Sa Erdoganom i o situaciji na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao i o situaciji na Balkanu, kao i da je jasno govorio o politici Srbije, poštovanju javnog prava, o situaciji u BiH i podršci intergritetu BiH i Republike Srpske unutar BiH.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zahvalan Turskoj i Erdoganu na razumevanju i jer su hteli da nas čuju.

"Visoko cenimo poziciju politike Erdogana koji vodi nezavisnu suverenu zemlju u interesu naroda, a ne durgih sila. Mi smo mnogo manja zemlja i trudimo se da vodimo svoju poitiku. To je još jedan od mostova Ankare i Beograda i uveren sam da ćemo to da pretvorimo u bolje rezultate i da nam trgovinska razmena pređe tri i četiri milijarde evra. To će utvrditi mir na Balkanu", rekao je Vučić.

Dodao je i da će naredna sednica Visokog saveta biti održana u Ankari, kao i da se nada da će se uskoro pohvaliti dobrim rezultatima. 

Razgovor sa Erdoganom o svim važnim temama i problemima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Truske Redžepom Tajipom Erdoganom i potpisivanja sporazuma o saradnji dve zemlje, da su razgovarali o svim važnim geopolitičkim i drugim temama, kao i problemima sa kojima se pojedinačno i zajedno suočavaju Srbija i Turska.

"Još jednom da iskažem dobrodošlicu našem prijatelju uveren da će ova njegova poseta doprineti daljem razvoju i unapređenju srpsko turskih odnosa. Zahvalan sam predsedniku Erdoganu na tome što je uvek izražavao dobru volju da poseti našu zemlju i da otvoreno razgovara o svim i ne uvek lakim pitanjima. I danas smo u razgovoru u četiri oka i kasnije u prisustvu delegacija govorili o svim važnim temama geopolitičkim, ali i problemima sa kojima se pojedinačno suočavaju Srbija i Turska, a pognegde i zajedno Srbija i Turska", rekao je Vučić.

Preneo je da su razgovarali i o odnosima koje naše zemlje imaju sa EU nalazeći se na evorskom putu i kakav odnos ima EU prem našim zemljama.

"I mnogo toga sam saznao i naučio i o nekim drugim inicijativama na globlanom nivou i verujem da će iz ovog razgovora značajnu korist imati Srbija i njeni građani, i ja se trudim da sagledam nove stvari i na najbolji način da sa prijateljima iz Vučevićeve vlade primenim na delu", naveo je Vučić.

Vučić sa Erdoganom: Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ceremoniji svečanog dočeka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana istakao da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji i da će razgovarati o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Vučić je poručio da je ovo poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, da je za Srbiju uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

"Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta.

Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije", objavio je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Napomenuo je i da je ekonomija još jedan od ključnih aspekata ove posete. "Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu", napisao je predsednik Srbije.

Počeo sastanak Vučića i Erdogana u Palati Srbija

U Palati Srbija počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Posle sastanka biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske predvođena dvojicom predsednika, a ceremonija potpisivanja sporazuma biće održana u 13.00 sati.

Vučić je sinoć posle dočeka Erdogana na aerodromu "Nikola Tesla" istakao da je poseta turskog predsednika nova prilika za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.

Vučić dočekao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana uz najviše državne počasti.

Turskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Turske i Srbije.

Pored Vučića, predsednika Turske dočekali su i premijer Miloš Vučević, kao i ministri u Vladi Srbije.