14. oktobar 2024 15:42

Vučević: Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU, Srbija ostaje opredeljena za evropski put

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU, Srbija ostaje opredeljena za evropski put

Foto: Tanjug/video

BERLIN - Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Berlinu, gde je učestvovao na samitu ''Berlinskog procesa” kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, da Srbija ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj, a da je utisak današnjeg samita da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU.

Vučević je u izjavi za srpske medije, posle učešća na jubilarnom samitu, rekao da je utisak da Nemačka želi da potpuno revitalizuje taj projekat i da on dobije potpuno nov zamah, kao i da je na konferenciji predstavljeno mnogo konstruktivnih ideja.

''Nije bilo teških tonova, iako uvek ima peckanja i provokacija, ali nije ništa što bi predstavljalo političku diplomatsku opasnost za Srbiju'', rekao je Vučević.

Dodao da je Srbija u Berlinu potpisala dva dokumenta - Sporazum o pristupu visokom obrazovanju na Zapadnom Balkanu i Deklaraciju podrške Akcionom planu o Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM) 2025-2028. ''To su dokumenti na koje nemamo zamerke, ali Srbija uvek stavlja rezervu jer vidimo Zapadni Balkan kao ''5 plus 1'', a ne kao šest država. To su naše napomene i crvene linije koje uvek ističemo'', naveo je Vučević.

Dodao je da je na samitu izneo plan Srbije da ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj.

Rekao sam Zaracinu za velike gužve na Merdaru, to nije u skladu sa CEFTA

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu preneo zabrinutost zbog velikih gužvi na administrativom prelazu Merdare, i nakon što je Priština saopštila da je ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na AP KiM.

"Vidimo opet neke prepreke i blokade, ali nismo hteli da to potenciramo u tom zvaničnom formatu i kvarimo ovu, na neki način, slavljeničku atmosferu desetogodišnjice Berlinskog procesa. Ali smo mu na marginama rekli, moji saradnici i ja, da to što se dešava trenutno na Merdaru nije ono što bi trebalo da bude dogovor CEFTA", istakao je premijer u izjavi novinarima u Berlinu, gde je učestvovao na samitu Berlinskog procesa.

Dodao je da su Saracinu dali fotografije koje su dobili od direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića snimljene direktno na tom administrativnom prelazu.

Istakao je i da postoji jedna kontradiktornost, a to je da su se neki zahvalili Prištini na rešavanju problema oko CEFTA, a svi su zaboravili da je Priština napravila problem oko CEFTA.

"Napravite problem pa ga onda ispravite, pa vam se svi zahvaljuju. Ali da ne mračim. Hvala kancelaru Šolcu na prijemu, predsednici Evropske komisije i to je. Idemo dalje da radimo", rekao je Vučević.

Naglasio je da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da joj ne pada na pamet da prekida ekonomske odnose sa drugim partnerima, ako to nije u našem interesu.

Sastanak sa Viktorom Orbanom

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se danas u Berlinu, gde prisustvuje samitu Berlinskog procesa, sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"Srdačan razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom, iskrenim prijateljem Srbije, tokom samita Berlinskog procesa", naveo je Vučević na Instagramu.

Vučević će danas imati razgovore i sa predstavnicima stranke CDU u Bundestagu, a u okviru Berlinskog procesa učestvovao je na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

U Berlinu je danas potpisana Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalnom tržište, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

U Berlinu potpisana Derklaracija u vezi sa regionalnim tržištem

U Berlinu je danas potpisana Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionlano tržište, a jedan od potpisnika je i premijer Srbije Miloš Vučević.

Dokumenta su, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, potpisali i premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Borjana Krišto, predsednik vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Posle potpisivanja dokumenata, Vučević se sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a prethodno je prisustvovao panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici. Vučević danas prisustvuje 10. jubilarnom Samitu Berlinskog procesa, a dočekao ga je domaćin skupa Olaf Šolc.

Premijer Vučević stigao na Samit Berlinskog procesa

Premijer Srbije stigao je danas na Samit Berlinskog procesa, a dočekao ga je nemački kancelar Olaf Šolc.

Vučević će u okviru "Berlinskog procesa" učestvovati na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Predviđeno je, prema najavi iz nemačke vlade, da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

Premijer Vučević će tokom posete Berlinu imati i biletaralne sastanke.

Vučević u Berlinu sa Tajanijem, Orbanom…

Premijer Miloš Vučević razgovarao je jutros, uoči početka Berlinskog procesa, sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom, a tokom posete Berlinu imaće više bilateralnih sastanaka.

Vučević će se sastati, kako je planirano, i sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem, kao i sa mađarskim predsednikom vlade Viktorom Orbanom.

Vučević će imati razgovore i sa predstavnicima stranke CDU u Bundestagu.

U okviru Berlinskog procesa on će učestvovati na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Vučević u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se danas u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom.

"Uoči početka Berlinskog procesa razgovarao sam danas u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom", objavio je Vučević na Instagramu.

Vučević danas u Berlinu učestvuje na samitu Berlinskog procesa, kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, a domaćin ovogodišnjeg jubilarnog samita je nemački kancelar Olaf Šolc.