14. oktobar 2024 15:04

Brnabić: Opozicija poziva na rat na ulicama Srbije, to neće biti dozvoljeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Opozicija poziva na rat na ulicama Srbije, to neće biti dozvoljeno

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala je danas poslanika DS Srđana Milivojevića da se uzdrži od poziva na nasilje i da prestane da neistinama plaši građane, jer je Srbija demokratska država jakih institucija.

Ona je Milivojeićevu izjavu da velike kompanije, kada dolaze u neke države, sa sobom dovode naoružane plaćenike i da je tamo gde je bila prisutna kompanija Rio Tinto, kao što je Papua Nova Gvineja, došlo do njenog odlaska posle krvavog građanskog rata i 20.000 mrtvih, ocenila kao znak nervnog rastrojstva koje je, kako je naglasila, neuobičajeno čak i za njega.

Brnabić je za TV Pink navela da veruje da je Milivojevićevo nervno rastrojstvo posledica i neuspeha sednice Skupštine o litijumu, koju su poslanici opozicije zahtevali.

Prema njenim rečima, sednica nije prošla onako kako su se oni nadali, što se vidi iz činjenice da, nakon četiri dana rasprave, nisu uspeli da prikupe dovoljno glasova, uključujući ni glasove onih koji su potpisali predlog Zakona.

"Pretpostavljam da je ovo potvrda da smo se argumentovano i uspešno borili u Narodnoj skupštini ili da Demokratska stranka više nije u stanju da okupi dovoljno ljudi, čak ni za kvorum za Glavni odbor svoje stranke", rekla je Brnabić, dodajući da to mogu biti posledice oba navedena razloga.

Ovo je borba za vlast, a ne za Gornje Nedeljice

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući izjavu profesora u penziji Pravnog fakulteta Borisa Begovića da Rio Tinto još nije doneo odluku da li će ući u poduhvat iskopavanja litijuma, da ne razume čemu onda najavljeni protesti opozicije protiv iskopavanja litijuma i ocenila da je u pitanju "borba za vlast, a ne za Gornje Nedeljice".

"Sav besmisao najavljenih protesta i 'litijumskog rata na ulicama', kako to vole da kažu Šolakovi mediji, mogao je da se vidi i sinoć na 'Utisku nedelje' kada je Boris Begović naveo da 'Rio Tinto uopšte nije doneo odluku da li će ovde investirati i ući u svoj poduhvat', a da je njegova hipoteza da 'nije zanemarljiva verovatnoća da će Rio Tinto iz ekonomskih razloga napustiti ovaj projekat. Ako je Begović u pravu, a dodatno znamo da će još najmanje 2 godine biti potrebno Rio Tintu za Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, zašto protesti i otvorene pretnje 'ratom na ulicama'? Zašto destabilizacija Srbije? Zašto blokade? Zašto maltretiranje građana?", napisala je Brnabić na svom nalogu na mreži Iks, uz koju je podelila skrinšot vesti sa citiranom izjavom profesora Begovića.

Ona je ocenila da sve to nema nikakve veze sa Rio Tintom i zaštitom životne sredine, već da se radi o borbi za vlast.

"Baš njih iz opozicije briga i za Gornje i za Donje Nedeljice, i za Brezjak, i za Loznicu. Viskozu su ugasili 2005., ostavili ljude bez posla, a nas, 7 godina kasnije, sačekao hemijski otpad iz Viskoze koji nisu ni počeli da uklanjaju. Mi iz SNS-a smo rešavali i ovaj problem - sanirali, izneli, uskladištili taj otpad. U Loznici, zahvaljujući trudu, upornosti i borbi predsednika Aleksandra Vučića otvorili Mint i Adient", navela je Brnabić.