15. oktobar 2024 13:52

Miroslav Bjegović: NATO vežbom poručuje da je spreman da brani interese i nukelarnim arsenalom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Bjegović: NATO vežbom poručuje da je spreman da brani interese i nukelarnim arsenalom

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da NATO godišnjom nuklearnom vojnom vežbom "Steadfest noon" koja je juče počela iznad zapadne Evrope, a u kojoj će učestvovati i borbeni avioni koji mogu da nose američke nuklearne bojeve glave, šalje poruke, prvenstveno Ruskoj Federaciji, da je spreman da brani svoje interese i upotrebom nuklearnog arsenala.

Bjegović je za Tanjug rekao da su u poslednje vreme NATO vežbe učestale i podsetio da je nedavno završena velika vežba u Litvaniji, u kojoj je učestvovalo više od 3.200 vojnika i u kojoj je proveravana spremnost kopnenih jedinica.

"Smisao ove vežbe jeste upotreba borbenih, prvenstveno pešadijskih bataljona, u okviru pešadijske brigade, gde oni uvežbavaju svoje operativne sposobnosti, kako defanzivne, tako i ofanzivne. Naročito je taj deo interesantan, kada govorimo o ofanzivnim dejstvima - na koga bi bila usmerena ta ofanzivna dejstva? Poznato je da Litvanija praktično prva brana odbrane NATO alijanse ka Belorusiji, samim tim i ka Ruskoj Federaciji", kaže Bjegović.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa