24. oktobar 2024 18:59

Petković: Suština dogovora iz Ohrida formiranje Zajednice srpskih opština, to je preduslov svega

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Suština dogovora iz Ohrida formiranje Zajednice srpskih opština, to je preduslov svega

Foto: Tanjug

BRISEL - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu, nakon današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, da je suština dogovora iz Ohrida formiranje ZSO i da je, kad govorimo o implementaciji dogovora iz Ohrida to tema i temelj za proces normalizacije.

"Tema je ZSO kad govorimo o implementaciji dogovora iz Ohirda, to je tema jer bez toga ne možemo da idemo napred. To znaju dobro u EU, to je temelj za proces normalizacije, ali sam isto objasnio, ne možete da gasite srpske institucije da proterujete Srbe i da s druge strane govorite da ste načelno spremni da govorite o ZSO. Na koji način? Tako što neće biti srpskih institucija i neće biti Srba? Zato to radi (premijer privrmenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti jer on ne želi ZSO i zato ide u pravcu proterivanja Srba", rekao je Petković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o ispunjavanju obaveza iz Ohridskog sporazuma, rekao da Kurti ne želi ZSO, a da je za Beograd glavna tema formiranje ZSO.

"Za nas je glavna tema ZSO - glavno i osnovno pitanje tog dogovora i implementacionog plana, gde mi znamo naše obaveze. Znamo da ima mnogo stvari koje treba zajednički da uradimo, ali pre svega svi znaju da je preduslov svega toga formiranje ZSO", istakao je Petković.

Insistirali smo na formiranju Zajednice srpskih opština, ukazali na teror Prištine nad Srbima na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu, posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, da je sastanak sa Bisljimijem bio mučan i da se vidi da ne postoji nikakva iskrena spremnost da se postigne dogovor oko bilo čega.

Petković je, nakon trojnog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, rekao da je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je, kako je istakao, od suštinske važnosti za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji.

Petković je formiranje ZSO glavna tema za srpsku stranu. Naveo je da je Lajčaka upoznao sa terorom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima, naročito na severu KiM.

"Ukazali smo na sve otežane okolnosti života Srba na Kosovu i Metohiji. Govorili smo o etničkom čišćenju koje nad Srbima sprovodi vlast u Prištini, njihovim jednostranim i eskalatornim potezima, gašenju srpskih institucija, protivpravnim hapšenjima Srba i svim drugim stvarima kojima se u potpunosti otežava položaj i život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zbog čega je došlo i do odlaska dela Srba sa prostora severa Kosova i Metohije", rekao je Petković.