24. oktobar 2024 14:04

Tusk: Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije EU nije kompletna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tusk: Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije EU nije kompletna

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Poljske Donald Tusk izjavio je danas u Beogradu da ta zemlja podržava evropski put Srbije i da bez Srbije Evropska unija nije kompletna.

"Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje EU, a tokom predsedavanja Poljske, proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet", istakao je Tusk nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tusk je naglasio da se za sve godine njegovo mišljenje o Srbiji nije menjalo i da je o Srbiji, njenom mestu u Evropi i srpsko-poljskom prijateljstvu mislio isto kada je bio predsedik Evropskog saveta i sada kada je poljski premijer.

"Moj prijatelj Aleksandar Vučić mi je rekao da bi voleo da vidi ovaj region uskoro u Evropskoj uniji i da je podržao početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, zato što, kako on kaže, 'kada imaš uspešne komšije, uspešan je ceo region'", naveo je poljski premijer.

Tusk je rekao i da mu je, nakon iskrenog razgovora sa Vučićem, jasnija pozicija Srbije.

"Uveren sam da razgovor otvara širu poerspektivu za saradnju cele EU i Srbije, kao i Poljske i Srbije, ali i da će razgovor doprineti monolitnijoj politici u Evropi. Srbija i EU imaju isti interes, a to je da nema razloga da se pojavljuju bilo kakvi konflikti ili sporovi koje bi bilo nemoguće rešiti i ja zaista govorim o evropskoj perspektivi za balkanske zemlje koje su zainteresovane za nju. Još jednom ću ponoviti - proširenje EU mora da obuhvata i Srbiju jer nema komplente EU bez Srbije u njoj", rekao je Tusk i dodao da razume d aje to težak i mukotrpan proces.

Govoreći o dugotrajnom putu Srbije ka EU, Tusk je naveo da mu je jasno da su i jedna i druga strana donekle razočarane i da se ne razumeju uvek.

"Ja sam danas u Beogradu i kasnije ću tokom predsedavanja EU govoriti da ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bismo bili u stanju da rešimo na nivou Srbije i EU i da ne postoji ništa što bi predstavljalo prepreku proširenju", naglasio je Tusk.

Pozdravljam ekonomski uspeh, veliki utisak ostavlja razvoj Srbije i Beograda

Tusk je rekao da Poljska pozdravlja ekonomski uspeh Srbije i ocenio da je ekonomski jaka Srbija dobit za Evropsku uniju, kao i da je pod velikim utiskom zbog toga koliko se Srbija i Beograd brzo razvijaju.

On je, u obraćanju medijima nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem istakao da se u Beogradu vidi razvoj i napredak Srbije i čestitao Vučiću na uspesima koje je, kako je rekao, postigao u borbi da Srbiju učini boljom, modernijom, evropskom zemljom.

"Svaki put kad dolazim u Beograd, širim oči od oduševljenja koliko se Srbija i Beograd brzo razvijaju. I nema tih reči, nema tih članaka u novinama ni propagandnih slogana koji mogu da zamene ono što se vidi rođenim očima", rekao je Tusk.

On je naveo da svako ko dođe nakon nekog vremena u Beograd, ko se vrati u Beograd, zaista je pod velikim utiskom onoga što se ovde dešava.

Dodao je i da je Vučić uvek rado viđen gost u Varšavi, i uputio mu poziv da poseti Poljsku.