27. oktobar 2024 11:31

Žigmanov u sremskomitrovačkoj katedrali prisustvovao obeležavanju svetog Dimitrija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov u sremskomitrovačkoj katedrali prisustvovao obeležavanju svetog Dimitrija

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SREMSKA MITROVICA - U sremskomitrovačkoj katedrali obeležen je praznik posvećen svetom Dimitriju, mučeniku i đakonu, zaštitniku Sremske biskupije.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećeni su uvažavanju svih oblika različitosti, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov koji je prisustvovao svečanom bogosluženju u Sremskoj Mitrovici.

Žigmanov je podsetio da su verske slobode u Republici Srbiji garantovane Ustavom i nemaju diskriminišuće elemente, a detaljno su razrađene u Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ovakav normativni okvir, dodao je Žigmanov, omogućava ostvarenje slobode veroispovesti svakom punoletnom građaninu.

Žigmanov je naveo da je pripadnost određenoj crkvi ili verskoj zajednici usko povezana sa identitetskim karakteristikama i nacionalnih manjina, tako da su njihov društveni položaj i dinamika života unutar manjinskih struktura i institucija teško zamislivi bez aspekta religioznih elemenata.

Kada je u pitanju pripadnost Rimokatoličkoj crkvi u Srbiji, dodao je, ovo se načelo naročito odnosi za mađarsku, hrvatsku, češku i slovenačku zajednicu, a delimično i na slovačku, nemačku i bugarsku.

Sveti Dimitrije, rođen u rimskom gradu Sirmijumu 270. godine, bio je zajednički svetitelj dveju crkava i đakon sirmijumskog episkopa svetog Irineja u vremenu progona hrišćana, a pogubljen je početkom aprila 304. godine, u rodnom gradu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, koja je po njemu dobila ime.

Obeležavanju svetog Dimitrija prisustvovali su i pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa verskim zajednicama Marko Nikolić, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović sa saradnicima i đakon Sabornog hrama svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici Stefan Nedić.