28. oktobar 2024 07:39

Đurić: Srbija napravila napredak u odnosima sa evropskim partnerima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Srbija napravila napredak u odnosima sa evropskim partnerima

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić ocenio je u nedelju uveče da je ova nedelja bila dobra za ukupnu poziciju Srbije, da je Beograd u njoj napravio napredak u odnosima sa evropskim partnerima, a nije izgubio poštovanje bilo koga drugoga i poručio da će se Srbija izboriti za svoje ravnopravno mesto u Evropi.

"Ovo je bila dobra nedelja za ukupnu poziciju Srbije, u kojoj smo napravili napredak u odnosima sa evropskim partnerima, a da nismo izgubili poštovanje bilo koga drugog u sredu i mislim da je to važno da naši građani znaju", rekao je Đurić za Pink govoreći o posetama zbog kojih predsednik Srbije nije mogao da prisustvuje sastanku BRIKS u Kazanju.

"Naša procena je bila da je u ovom trenutku za Srbiju važno da se održe ranije zakazani sastanci, pre nego što je stigla pozivnica za samit Briksa, sastanci i sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, sa grčim premijerom Krijakosom Micotakisom", kazao je ministar i podsetio da je Srbija u Kazanju imala svoju delegaciju na nivou potpredsednika.

Đurić je podsetio da poslednje dve godine teku intezivni napordi da se ljudi podele po pitanju geostrateškog opredljenjenja i naglasio da se oštro protivi tome.

Rad Tonina Picule biće pod lupom Ministarstva spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova izjavio je u nedelju uveče da će to ministarstvo "držati pod lupom" rad hrvatskog političara Tonina Picule, koji je imenovan za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

Đurić je za televiziju Pink rekao da će ministarstvo na čijem je čelu reagovati na svaki eventualni pokušaj Picule "da svoju poziciju zloupotrebi etiketiranjem Srbije", ili na njegovo "nacionalnim predrasudama motvisano delovanje".

"Nedopustivo je da pozicija izvestioca Evropskog parlamenta bude zloupotrebljena za bilo kakvu, bilo čiju politiku, ili na predrasudama zasnovanu nacionalističku agendu", kazao je Đurić.

Ministar je rekao da se "iskreno nada da Picula neće nastupati tako".

Đurić osudio osvetljivanje kuće nacističkog saradnika Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić osudio je osvetljivanje kuće albanskog saradnika nacističke Nemačke Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice kao ''skandalozan istorijski revizionizam'' premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

''Nedavno obnovljena kuća nacističkog saradnika i zločinca Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice osvetljena je, kako i dolikuje, u boji zastave Trećeg Rajha. Glorifikacija nacističkih kolaboracionista i saizvršilaca ne sme biti društveno prihvatljiva nigde, pa ni na Kosovu i Metohiji. Oštro osuđujem skandalozan istorijski revizionizam vlade Albina Kurtija koja je ovo omogućila i organizovala'', napisao je Đurić na svom nalogu na mrži Iks.

Obnova kuće Džafera Deve završena je prošlog meseca, a iz privremenih prištinskih institucija saopšteno je da je reč o kulturnom nasleđu koje zaslužuje očuvanje zbog svog arhitektonskog značaja, "kao prvi objekat izgrađen u modernom zapadnoevropskom stilu u Mitrovici".

Džafer Deva bio je predsednik opštine Kosovska Mitrovica za vreme nacističke okupacije kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, i smatra se jednim od fašističkih kolaboracionista.

Jedan je od osnivača 21. SS divizije Skenderbeg, poznate po učešću u Holokaustu nad Jevrejima na teritoriji AP Kosova i Metohije.