28. oktobar 2024 10:56

Šujok: Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane članica EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šujok: Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane članica EU

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD  - Predsednik Mađarske Tamaš Šujok izjavio je danas da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije jer, kako je istakao, smatra da bez evropskih integracija na Balkanu ne može da se postigne dugoročna stabilnost.

"Vreme je da se obećanje koje je Evropska unija dala Zapadnom Balkanu najzad, posle dvadesetak godina i ostvari", rekao je Šujok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šujok je kazao da u Mađarskoj nema energetske stabilnosti bez Srbije i obrnuto, dodajući da su dve zemlje upućene jedna na drugu.

Kako je rekao, Srbija je tranzitni partner za Mađarsku i omogućava im povećanje količine gasa.

Zahvalni smo Vučiću i narodu Srbije što mađarski narod u Srbiji ima stabilnu poziciju

Predsednik Mađarske izrazio je danas u Beogadu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu što mađarski narod u Srbiji ima stabilnu poziciju i što živi u sređenim okolnostima.

"Zaista smatramo da su njihova prava ispoštovana i mi Mađari činimo sve, sa naše strane, da Srbima u Mađarskoj učinimo sve za očuvanje njihovog identiteta", rekao je Šujok posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je zahvalio Vučiću što se zalaže za sve inicijative koje idu u prilog prijateljskoj saradnji i doprinose opstanku mađarske manjine u Srbiji.

Naglasio je da je upravo zbog toga za njega veoma velika čast što danas ima priliku da zajedno sa predsednikom Vučićem poseti Čurug i da zajednički odaju poštu nevinim žrtvama i sa jedne i sa druge strane.