5. februar 2023 16:16

Nenad Stevandić: Srpski narod pokazuje da je njegovo sećanje snažno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stevandić: Srpski narod pokazuje da je njegovo sećanje snažno

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da obeležavanjem 81 godine od ustaškog pokolja Srba u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac, srpski narod pokazuje da je njegovo sećanje snažno.

Stevandić je napomenuo da je mnogo poprišta najtežih zločina nad Srbima, koja su kroz pamćenje naroda i stvorila Republiku Srpsku, prenela je Srna.

"Ovo mesto učvršćuje jedinstvo, smanjuje političke razlike i čini nas boljim i čestitijim ljudima i odgovornijim za svoju budućnost", rekao je Stevandić novinarima.

On je izrazio nadu da će istorijske činjenice o ovom događaju buduće generacije učiti u svojim čitankama, kako bi im bile putokaz kako da čuvaju sebe, ali i Republiku Srpsku.

"Dok god se ne bojimo da obeležavamo i da kažemo istinu - žrtve neće biti zaboravljene. A zločine nad našim narodom stalno su hteli da izbrišu, čak i dan nakon što su ovde pobijena deca u učionici", rekao je Stevandić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da je spomenik stradalima u Drakuliću i okolnim mestima jedan on mnogobrojnih koji širom Republike Srpske svedoče o teškoj borbi srpskog naroda za opstanak, slobodu, istoriju, ali i budućnost.

"Zato nam je dužnost danas da ovde dođemo, da se poklonimo senama onih koji su živote dali za slobodu", naveo je Stanivuković.

On je dodao da je Republika Srpska za Srbe trajna, neupitna kategorija, te da ih niko neće sprečiti da obeležavaju značajne istorijske datume.

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas je služen pomen za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete, koje su ustaše pre 81 godine zverski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.