10. februar 2023 11:48

Begović: Prokuplje ima potencijal da postane turistička atrakcija; Nova radna mesta u novoj bolnici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Prokuplje ima potencijal da postane turistička atrakcija; Nova radna mesta u novoj bolnici

Foto: TANJUG/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

PROKUPLJE - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgvoarala je danas u Prokuplju sa gradonačelnikom Milanom Aranđelovićem i rukovodstvom grada i tom prilikom pozdravlja napore uprave koje ulažu u obrazovanje i nauku.

“Nauka je u poslednje vreme postala i ekonomska kategorija, što je i Vlada Republike Srbije pokazala da je prepoznala osnivanjem ovog ministarstva”, rekla je Begović, saopštilo je resorno ministarstvo.

 

Ona je dodala i da vidi potencijal da Prokuplje postane i turistička atrakcija zahvaljujći postojanju astronomske opservatorije Vidojevica, a da je od velike važnosti i nova bolnica u Prokuplju, koja je mesto gde će lokalno stanovništvo dobijati negu kakvu bi dobijali i u velikim kliničkim centrima.

“Prokuplje je prelep grad, i na nama je da mladima omogućimo da sve resurse ovog grada iskoriste na najbolji mogući način, što nova radna mesta otvorena u prethodnom periodu omogućavaju”, rekla je Begović i istakla da će medicinari i molekularni biolozi koji budu radili u novoj bolnici imati priliku da se u njenom okviru dalje razvijaju.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Topličkog Upravnog okruga Zlatan Miljković, predsednik Skupštine grada Dejan Lazić, član Gradskog veća za obrazovanje Nebojša Radenković, i narodni poslanici Darko Laketić i Zoran Tomić.

Predstavnici Prokuplja upoznali su minisarku sa rezultatima dosadašnjih aktivnosti i temama jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Jedna od tema za razmišljanje svima nam može biti izgradnja dečijeg istraživačkog centra pri opservatoriji Vidojevica - iz oblasti fizike, astronomije i geografije - sve ove oblasti važne su za budućnost naše zemlje i transfer znanja”, rekao je Laketić i dodao da su deca budućnost, a ulaganje u znanje, decu i obrazovanje je preduslov razvoja svake države.

“Deca su znatiželjna i preko savremenih medija pokušavaju da nađu nešto drugačije, a na nama je da im uživo pružimo sve ono što im je potrebno”, rekla je Begović.

Vlada danas posetom jugu Srbije obeležava 100 dana rada, čije će rezultate predstaviti u Lebanu, a ministri imaju zasebne posete iz svojih resora u opštinama Jablaničkog okruga.