17. februar 2023 14:16

Ministar Selaković i Tatjana Macura razgovarali o unapređenju položaja žena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković i Tatjana Macura razgovarali o unapređenju položaja žena

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i predsednica Udruženja građana "Mame su zakon" Tatjana Macura razgovarali su danas o unapređenju položaja žena i uslovima pod kojim one ostvaruju pravo na trudničko bolovanje ili porodiljsko odsustvo, u odnosu na radni status.

Selaković i Macura su se saglasili da su podsticajne mere, predviđene Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, veliki korak napred učinjen od strane države u cilju dodatne podrške, kako podstojećim, tako i budućim, roditeljima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Oni su ukazali da Srbija u ovoj oblasti ima rešenja koja su bolja u odnosu na ona koja imaju i neke od najrazvijenih država EU, poput trajanja porodiljskog odsustva.

Macura je, kako se navodi, pozdravila dosadašnje napore države, ali ocenila da postoji još prostora za unapređenje položaja žena, u pogledu njihovih prava prilikom odsustva sa posla zbog rođenja deteta.

S tim u vezi, Selaković i Macura razgovarali su o mogućnostima koje bi izjednačile prava žena preduzetnica ili onih koje rade po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, sa pravima žena zaposlenih kod nekog poslodavca.

Pored navedenog, Macura je ukazala i na situaciju sa kojim se žene susreću u realnom životu, tj. da ne mogu da ostvare pravo na socijalnu pomoć, ukoliko su se u ranijem periodu odrekle nasledstva u nečiju korist.

Ministar Selaković pozdravio je napore Udruženja građana "Mame su zakon", kao i svih nevladinih organizacija koje deluju u oblasti prava žena ili roditeljstva, i istakao da je neophodna još jača saradnja između države i civilnog sektora, posebno kada je u pitanju edukacija i informisanje mladih o njihovim pravima i mogućnostima koje oni stiču zasnivanjem radnog odnosa, ili odlukom da postanu roditelji, dodaje se u saopštenju.