19. februar 2023 16:13

Zoran Milivojević: Izuzetno je važno što je Vučić bio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milivojević: Izuzetno je važno što je Vučić bio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da je izuzetno važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji zato što je to, kako je rekao, bila prilika da se stavovi Srbije iznesu na direktan način i da se osnaži pozicija Srbije u vezi sa onim što je čeka.

"Jedna stvar je kada direktno iznosite agrumente, a druga kada je to posredno, kada niste prisutni. Za nas je važno pre svega zbog toga koga je sve Vučić sreo, a sreo je sve najvažnije ljude za nas u ovom trenutku vezano za našu poziciju, koja je takva kakva je", rekao je Milivojević za Tanjug.

Prema njegovom mišljenju, naša pozicija je osnažena u tom smislu što smo rekli naš stav da nema razgovora bez Zajednice srpskih opština i što su, kako kaže, Amerikanci stali iza toga.

"To je nama najvažnije jer su oni nosioci cele ove priče", rekao je Milivojević.

Takođe, naveo je da je bilo važno da iznesemo naše stavove i potvrdimo da smo za dijalog i otklonimo opasnost da "počne da se primenjuje neki štap na jedan drugi način ili ono što nam je prećeno" jer se, dodao je, Srbija nalazi pod pritiskom i veoma je važno da bude posvećena dijalogu, da njeni stavovi budu na pravi način prezentovani i da se, koliko toliko, prihvataju.

Milivojević je rekao da se pokazalo da svaka pretenzija na ovaj prostor, želja Zapada da se to reši od Vašingtona preko Brisela, kao i da EU povrati kredibilitet na ovom prostoru, ne može bez Srbije.

Kako je rekao, videlo se da je srpska cena dosta visoka i da je, kada je reč o regionu, na prvom mestu, te ocenio da smo tu u ovom trenutku i iznad premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Tu smo i iznad Kurtija u ovom trenutku, a ne verujem da će Amerikanci dozvoliti da Kurti određuje njihove strateške ciljeve i sudbinu njihove politike u regionu. Tako mi se čini i to je, što se nas tiče, dosta važan rezultat zbog narednog perioda i onoga šta nas čeka", dodao je Milivojević.