1. mart 2023 23:06

Dačić: Frankofonija je za Srbiju stvar izbora, a njeni principi inspiracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Frankofonija je za Srbiju stvar izbora, a njeni principi inspiracija

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Na svečanom otvaranju Meseca Frankofonije u Palati ''Srbija'' u Beogradu, prvi potpredsednik vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je večeras da je Frankofonija za Srbiju stvar izbora, a duboka posvećenost njenim principima inspiracija da joj se nađe visoko mesto u svim segmentima srpskog društva.

Prisutnima su se večeras na svečanosti obratili i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, kao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

 

Dačić je podsetio je da je Palata ''Srbija'' svečano otvorena povodom održavanja prve Konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja koji je bio jedan od foruma za negovanje prijateljskih veza sa frankofonim državama Azije i Afrike, i pre njihovog formalnog priključenja bogatoj porodici Frankofonije.

"Srbija se pridržila toj porodici najpre kao posmatrač 2006. godine, a zatim i kao pridruženi član 2018. godine. Danas, nakon skoro 17 godina uspešne saradnje, Srbija želi da se dodatno uključi u aktivnosti Frankofonije i svojim punopravnim članstvom doprinese promociji i jačanju osnovnih vrednosti i postulata ove organizacije", poručio je Dačić.

Ministar je izrazio uverenje da će Srbija unapređenjem svog statusa i sticanjem punopravnog članstva dati aktivni doprinos daljoj konsolidaciji Frankofonije uz punu podršku sprovođenju započetih reformski procesa, a u cilju dalje modernizacije i jačanja značaja i spremnosti da bude deo rešenja i odgovora na mnogobrojne krize s kojima se suočava frankofoni svet.

Dačić je ukazao da kriza u kojoj se nalazi multilateralizam obavezuje da se posveti posebna pažnja širim oblicima povezivanja zasnovanih na poštovanju različitosti i jačanju međusobnih veza zarad bolje, svetlije i nadasve zajedničke budućnosti.

"Upravo zato će Srbija nastaviti da radi na intenziviranju obrazovanih, naučnih, kulturnih i ukupnih veza sa zemlјama Frankofonije, kao i na jačanju mirolјubivog, interkulturnog dijaloga i razmene", rekao je Dačić i naglasio da Srbija visoko ceni posvećenost Frankofonije promovisanju jednakosti na svim nivoima, postizanju cilјeva održivog razvoja, kao i pozive na mirno rešavanje svih kriza i sukoba u frankofonom svetu, a u skladu sa principima Povelјe UN.

Prema njegovim rečima, boreći se za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Srbija istovremeno pruža i nedvosmislenu podršku teritorijalnoj celovitosti svih zemalјa članica Ujedinjenih nacija.

"Smatramo da upravo na ovaj način branimo i štitimo temelјne principe međunarodnog prava. U svetu obeleženom sve učestalijim pretnjama miru i bezbednosti, krizama demokratije i napadima na prava i slobode, Frankofonija može da odigra važnu ulogu, pružajući efikasne odgovore, zasnovane na dijalogu, razumevanju, solidarnosti i međusobnoj podršci njenih članica", rekao je Dačić i predočio da je Srbija zemlјa sa bogatom tradicijom frankofonije i frankofilje.

Podsetio je da se već skoro dva veka u srpskim obrazovnim institucijama francuski jezik uči na svim nivoima obrazovanja, što dodatno doprinosi našoj nominaciji za punopravno članstvo u Frankofoniji.

"Danas, oko 100.000 đaka u Srbiji uči francuski jezik u osnovnim i srednjim školama, a od ukupno sedam dvojezičnih škola, šest imaju prestižno priznanje o kvalitetu Label Frans Edukasion (Label France Education) koje francuska vlada dodelјuje za izuzetnost", rekao je Dačić i istakao da je ove godine upisano oko 900 studenata na četiri katedre za francuski jezik, a značajan broj studenata pohađa master programe na francuskom jeziku koji se organizuju u Srbiji.

Predočio je da je kroz različite programe obuke koji su realizovani zahvalјujući Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, veliki broj državnih službenika stekao znanje francuskog jezika koji i dalјe zauzima posebno mesto i u svetskoj diplomatiji i izrazio uverenje da će predstojeće potpisivanje Memoranduma o partnerstvu u državnoj frankofonoj inicijativi dodatno pospešiti učenje francuskog jezika u državnoj upravi.

"Sa velikim brojem kulturnih i obrazovnih događaja širom zemlјe Mesec Frankofonije je postao tradicija koja ima dubok trag u našem svakodnevnom životu. Iz tog razloga, ne čudi činjenica da su TV5 Mond i ovde prisutni Ivan Kabakof izabrali Srbiju kao jednu od destinacija koja daje poseban značaj Frankofoniji. Nadam se da ćete uživati, kao što ću i ja, u njihovoj reportaži koju ćemo večeras pretpremijerno imati prilike da pogledamo. Živela Srbija, živela Frankofonija", rekao je na kraju svog obraćanja ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.