3. mart 2023 16:45

Jelena Begović: Svilajnac ima potencijal koji se zasniva na idejama i kreativnosti mladih ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Svilajnac ima potencijal koji se zasniva na idejama i kreativnosti mladih ljudi

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

SVILAJNAC - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović obišla je danas Regionalni inovacioni startap centar i Prirodnjački centar u Svilajncu i istakla da taj grad ima veliki potencijal koji se zasniva na idejama i kreativnosti mladih ljudi.

“Prirodnjački centar predstavlja veoma važan alat u komunikaciji sa najmlađima o učenju o poštovanju nauke i čuvanju prirode, jer to radi na jedan savremen način koristeći savremene tehnologije”, rekla je ministarka i dodala da je za Svilajnac pođednako važan i Startap centar koji je uključen u integrisani sistem 25 startap centara u Srbiji zajedno sa četiri naučno-tehnološka parka.

 

Begović je razgovarala sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem, a prisustvovala je otvaranju nove sezone i nove izložbe „Fluorescentni minerali“ u Prirodnjačkom centru, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacije.

Ona je izrazila zadovljstvo onim što je videla, i rekla da Prirodnjački centar svojim izgledom i sadržajima može da parira sličnim muzejima u Evropi i pozvala sve da ga posete ove sezone.

“Ako želimo da sačuvamo prirodu, moramo da je volimo i poznajemo”, rekla je ministarka.

Milanović je rekao da je Prirodnjački centar ušao u osmu godinu rada i da je danas izrastao u samoodrživu naučnu ustanovu.

Posetioci mogu na izložbi da vide akvarijum sa više od 200 jedinki i 30 vrsta riba afričkog jezera Malavi, kao i nove originalne fosile praistorijskih morskih gmizavaca.

Otvaranju novih izložbi prisustvovali su i predstavnici stručne javnosti, saradnici i kolege, čime je nova sezona zvanično i počela za posetioce iz cele Srbije i regiona.