7. decembar 2022 17:48

Kosovski carinici plene vino Srbina iz Velike Hoče uz podršku jedinica Rosu

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kosovski carinici plene vino Srbina iz Velike Hoče uz podršku jedinica Rosu

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

VELIKAHOČA - U toku je akcija kosovskih carinika, uz podršku specijalnih jedinica Rosu u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji, koji nameravaju da zaplene domaće vino Srđana Petrovića, vlasnika vinograda iz tog mesta.

On ističe da od početka korone nije izlazio na tržište, niti je svoje vino prodavao, a da carinici svoje namere pravdaju time da on nema prijavljenu firmu, prenosi Kosovo onlajn.

Petrović dodaje da se njegova porodica već šest generacija bavi proizvodnjom vina, kao i da ga nikada nije krio, ali ga nije ni prodavao, a s početkom pandemije koronavirusa firmu je stavio u mirovanje.

"Firmu sam stavio u mirovanje u skladu sa zakonom i nakon toga više nije aktivirana, a vina sam pravio samo za svoje potrebe, a spremao sam količine sa kojima bih mogao da izađem na tržište i budem konkurentan, navodi Petrović i podvlači da to vino nigde nije prodavao, "ni na severu, ni na jugu".

Kaže da je hteo da sve učini u skladu sa zakonom i u dogovoru sa ostalim proizvođačima.

"Kao i svi proizvođači bili smo u obavezi da do 10. decembra prijavimo količine grožđa koje smo obrali, a do 15. januara imamo rok da prijavimo količine vina koje smo proizveli, što smo hteli da uradimo, ali su inspektori došli i popisali 40.000 litara vina i tri tone litara rakije", naveo je Petrović.

On napominje da se nije oglušio o zakon, već je odmah pitao koliko je dužan i šta treba da uradi.

"Rekli su mi da treba da platim oko 35.000 evra, na šta sam pristao i angažovao sam advokata, a i carina je prihvatila nagodbu – da platim sve što dugujem da se ponovo registrujem", naveo je Petrović.

Uprkos tome sada su došli kosovski carinici sa željom da zaplene vino jednog od većih proizvođača u tom regionu, koji kaže da se trenutno oko njegove kuće okuplja narod iz straha šta će se njima desiti.

"Velika je tenzija; tu su i pripadnici specijalne jedinice Rosu, a carinici su nam rekli da čekaju cisternu, koja i ako dođe praktično će biti uništeno sve vino, jer ga ima više od deset različitih sorti", zaključio je Petrović i dodao da će sve vino, ako se sve to pretoči u jednu cisternu, biti neupotrebljivo.