11. mart 2023 19:17

Kandidati za članove VSS i VST se predstavili skupštinskom Odboru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kandidati za članove VSS i VST se predstavili skupštinskom Odboru

Foto: Shutterstock.com/Salivanchuk Semen, ilustracija

BEOGRAD - Na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavilo se danas 22 kandidata koji ispunjavanju uslove za izbor članova Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva iz reda istaknutih pravnika.

Kandidati za Visoki savet sudstva su Jelena Vučković, Dragan Milićević, Čedomir Kokanović, Žikica Dronjak, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Vojkan Simić, Rastko Brajković, Dragutin Radosavljević, Branislav Manić i Violeta Denić.

Za Visoki savet tužilaca predstavili su se kandidati Miroslav Đorđević, Dušan Purić, Predrag Ćetković i Vesna Luković, dok su se kao kandidati i za VS S i za VST predstavili Vladimir Simić, Aleksandar Popović, Srđan Stefanović, Nenad Tešić, Jelena Glušica, Bojan Petrović i Nataša Delić.

Sednica je trajala više od deset sati, a kandidatima su pitanja postavljali predstavnici opšte i stručne javnosti, između ostalih članovi Advokatske komore Beograda i Advokatske komore Srbije, predsednik Javnobeležničke komore Srbije i članovi i zamenici članova Odbora.

Odbor će u narednom periodu predložiti parlamentu po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VS S činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavajućeg.

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.