12. mart 2023 09:00

Vesić: Da može danas da vidi Srbiju, Đindić bi bio srećan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Da može danas da vidi Srbiju, Đindić bi bio srećan

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Da Zoran Đinđić može danas da vidi Srbiju, u smislu njenih evropskih integracija i u tome kako ekonomski napreduje, on bi zaista bio srećan, ocenio je nekadašnji Đinđićev blizak saradnik i sadašnji ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je u izjavi Tanjugu povodom dve decenije od ubistva srpskog premijera kazao da je upravo ono što se danas dešava u Srbiji, bila njegova politička vizija.

 

"Kada je Zoran Đinđić 2000. godine došao na vlast njegova politička agenda je bila povratak Srbije u međunarodnu zajednicu, početak pregovora Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, zatim ekonomsko snaženje Srbije i njeno otvaranje prema svetu. Svi njegovi politički ciljevi su danas ispunjeni", smatra Vesić.

Đinđićev politički san živi

Zoran Đinđić je znao da je za međunarodni uspeh male zemlje kao što je Srbija najvažnije da razume odnose u svetu i procese koji se dešavaju, a te 2001. želeo je da se zemlja vrati u međunarodnu zajednicu, da se pokrene proces pristupanja EU, sprovedu ekonomske i političke reforme i da zemlja obnovi privredu i ekonomski se razvija, i njegov politički san - živi, poručio je Goran Vesić, povodom 20. godišnjice od Đinđićevog ubistva.

Vesić, koji je bio šef Đinđićevog kabineta i dugogodišnji saradnik prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji, prisetio se u autorskom tekstu za Politiku njihovih 14 zajedničkih godina.

"Dvadeset godina od kako je Zoran Đinđić sa leđa mučki ubijen, ne znam da li me na njega više seća dan kada sam ga prvi put video ili trenutak kada sam saznao da je smrtno ranjen u atentatu? Ili 14 burnih godina u kojima sam svakog dana učio od njega koje su stale između ta dva trenutka? Zoran je govorio da mi je 1992. godine ponudio da budem šef njegovog kabineta kada je video da preskačem nekoliko stepenika. 'Video sam da imaš energiju i da želiš da uspeš', objasnio mi je kako je izabrao mene za saradnika. Ja sam nekako, na prvi pogled, izabrao da njega pratim u životu kada sam ga u decembru 1989. godine video u redakciji prvog opozicionog lista u Srbiji 'Demokratija'”, naveo je Vesić.